Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.5.2015 - Eläkeläisiä ei kannata kadehtia

Eduskuntavaalien tuloksen kohistiin jakavan Suomen kahtia niin maantieteellisesti kuin kulttuurisesti. Varsinkin perussuomalaisten saama kannatus kirvoitti ”Ei minun Suomeni” -kommentteja sosiaalisessa mediassa.

Erilaiset rajat ovat todellisia, mutta myös sanoilla ja puheilla on merkitystä. Jyrkät puheet syventävät entisestään kiilaa eri ihmisryhmien välillä. Oikein halkaisukirveen otti käyttöön Eeva Sinerjoki kolumnissaan Satakunnan Kanssa (27.4.) otsikolla Eläkeläiset velvoitettava mukaan elvytystalkoisiin.

Kademieli paistoi ehdotuksesta, jonka mukaan vanhempansa perineiden seniorikansalaisten tulisi siirtyä yksityisen terveyssektorin asiakkaiksi – julkista kuormittamasta – olihan heillä riittänyt varoja 300 000 euron asunnon ja kahden autonkin ostoon.

Vaikea tietää, provosoiko kirjoittaja tahallaan vai tahattomasti.

Suomen eläkeläisten ja vanhojen ihmisten asema on kuitenkin kaikkea muuta kuin kadehdittava. Pieni hyvätuloisten ikäihmisten osuus ei muuta karua kokonaiskuvaa.

”Suomen historia ei tunne toista väestöryhmää, jolta olisi yhtä systemaattisesti heikennetty etuuksia kuin eläkkeensaajilta näinä vuosina”, sanoo Kimmo Kiljunen kirjassaan Eläkeläisten taitettu itsetunto. Hän todistaa, miten ikääntyminen korreloi suoraan suhteellisen köyhyyden kanssa. Mitä vanhemmaksi ihminen elää, sitä vääjäämättömämmin hän lähestyy köyhyysrajaa.

Ikäihmisten asemaa voitaisiin parantaa tekemällä takuueläkkeeseen ja kansaneläkkeeseen reilut tasokorotukset, ja tärkeää olisi myös se, että työeläkkeen indeksi seuraisi paremmin palkkakehitystä.


Työeläkkeen taitettu indeksi otettiin Suomessa käyttöön 1996, ja vuodesta 2005 se on koskenut kaikkia eläkkeitä. Ennen vuotta 1996 eläkkeitä nostettiin indeksillä, jossa hintojen ja palkkojen paino oli 50–50. Nykyisin eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa kuluttajahintojen paino on 80 prosenttia ja palkkojen 20 prosenttia.

Painotus syö eläkkeiden ostovoimaa. Palkat ovat kasvaneet  vuosituhannen vaihteesta lähtien kaksinkertaista vauhtia verrattuna eläkkeellä olevien tuloihin. Taitettu indeksi kasvattaa koko ajan palkansaajien ja eläkeläisten tuloeroja. Ei kuulosta kovin oikeudenmukaiselta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva