Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.4.2015 - SDP:n vaihtoehdot ovat vähissä

SDP:n kahdeksan paikan menetys eduskuntavaaleissa on kova paikka puolueen johdolle, joka nyt yrittää pelastaa, mitä pelastettavissa on. Vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä, koska puheenjohtaja Antti Rinne on moneen kertaan todennut, etteivät demarit voi olla samassa hallituksessa kokoomuksen kanssa. Vaihtoehtoina ovatkin käytännössä mahdollinen lähtö keskustan, perussuomalaisten ja SDP:n muodostamaan hallitukseen tai jääminen oppositioon.

Avaimet ovat käytännössä hallitustunnustelijalla eli keskustan puheenjohtajalla Juha Sipilällä.

SDP:n puoluehallitus linjasi torstaina, että jos Sipilä pyytää, puolue on valmis hallitusneuvotteluihin. Puolue valitsi sitä varten jo neuvottelijatkin. Ensi viikolla selvinnee, tarjoaako Juha Sipilä demareille edes mahdollisuutta osallistua neuvotteluihin, vai lähteekö hän suoraan neuvottelemaan porvarihallitusta yhdessä perussuomalaisten ja kokoomuksen kanssa.

Puoluejohdossa ja eduskuntaryhmässä on SDP:n osallistumisesta hallitusneuvotteluihin kahta mielipidettä. Osan mielestä puolueen olisi heti suosiolla jäätävä oppositioon, koska vaalitulos oli selvä epäluottamuslause sosialidemokraateille,

Tässäkin ajatuksessa on toki puolensa, mutta lienee kuitenkin järkevää, että puolue katsoisi loppuun asti hallituskortinkin.

Demareilla on karvaita kokemuksia hallitusyhteistyöstä kokoomuksen kanssa. Niinpä puoluejohto varmasti katsoo tarkasti, mihin se sitoutuu mahdollisessa hallitusohjelmassa. On muistettava, että sekä kokoomus että perussuomalaiset ovat olleet halukkaita työllisyyden nimissä muuttamaan työelämän pelisääntöjä suuntaan, joka ei ole ay-liikkeen mieleen. SDP taas ei voi olla kuulematta sitä, mitä palkansaajajärjestöissä sanotaan.

Keskustan Sipilä yrittää samaan aikaan hallitustunnustelujen kanssa saada aikaan työmarkkinajärjestöjen kanssa yhteiskuntasopimusta. Niinpä on mahdollista, että Sipilä yrittää tarjota SDP:lle hallituskättä ikään kuin rauhoittamaan ay-liikettä. Silloin demarien pitäisi kuitenkin huolehtia siitä, etteivät he jää hallitukseen pelkästään panttivangiksi.
Keskusta kasvatti vaalivoittonsa käytännössä hallituksen epäonnistumisella ja oppositiopolitiikalla.

Jos demarit jäävät oppositioon, kannatuksen nousu neljässä vuodessa ei ole automaattista. Oppositiopolitiikkakin on taitolaji, jota SDP ei edellisellä oppositiokaudellaan kunnolla hallinnut.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva