Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.4.2015 - Duunarin on syytä olla tarkkana äänestyskopissa

Sunnuntain eduskuntavaaleissa ratkaistaan se, millaista politiikkaa Suomessa harjoitetaan seuraavat neljä vuotta. Eikä kyse ole pelkästään talouspolitiikasta, vaikka tiukka taloustilanne suurta osaa politiikasta sääteleekin.

Talouspolitiikan varjolla puolueet yrittävät saada aikaan myös sellaisia rakenteellisia muutoksia, joilla ei ole suoraa kytkentää julkiseen talouteen. Porvarillisilla puolueilla on esimerkiksi hinkuja uudistaa työelämän pelisääntöjä niin, että vaikutukset kohdistuvat enemmänkin palkansaajien talouteen kuin valtiontalouteen.

Siksi duunarin on syytä olla tarkkana, mitä puoluetta hän äänestää sunnuntaina, ellei ääntä ole annettu jo ennakkoon.

Esimerkiksi kokoomus on avoimesti kertonut haluistaan pudottaa työntekijöiden asemaa mm. irtisanomissuojaa heikentämällä puhumattakaan työttömyysturvan leikkauksista. Keskusta ei ole suoraan ottanut kantaa työelämäkysymyksiin, mutta puolueen edustajien puheenvuoroissa ovat olleet esillä mm. koeaikojen pidentäminen. Porvarilliset puolueet eivät ole myöskään suhtautuneet erityisen lämpimästi nykyisiin lakko-oikeuksiin.

Duunarien äänistä kilvoittelevat perussuomalaiset puolestaan ovat valmiita mm. romuttamaan työehtosopimukset kokonaan pienistä yrityksistä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi Porissa, että hän ei ole kovin innostunut puhumaan muiden puolueiden ikävistä työelämätavoitteista, koska ne tulkitaan helposti pelotteluksi. Samaan hengenvetoon Rinne kuitenkin totesi, että jos sosialidemokraatit eivät ole mukana seuraavassa hallituksessa, on työntekijäpuolelle tiedossa heti vaalikauden alussa kylmää kyytiä.

Jos vaalien jälkeen synnytetään porvarihallitus, tulee se talouspolitiikan ja työllisyyden nimissä todennäköisesti tekemään edellä kuvattuja muutoksia palkansaajan asemaan ikään kuin että esimerkiksi työntekijän koeaikaa pidentämällä helpotettaisiin uuden työvoiman palkkaamista. On kuitenkin muistettava, että koeaikana työntekijä voidaan irtisanoa perustelematta sitä mitenkään, eli silloin työntekijän työsuhdeturva on olematon.

Osaa työelämän pelisäännöistä säädellään lakiteitse, osaa taas työmarkkinajärjestöjen ja valtiovallan yhteisessä kolmikannassa, jota mm. kokoomus on halunnut romuttaa. SDP sen sijaan on puolustanut kolmikantaa, joka tuo mukanaan myös yhteiskuntarauhaa. Ja sitä Suomi näinä vaikeina aikoina tarvitsee.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva