Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.3.2015 - Ulvilassa käydään taas ylikierroksilla

Kun Ulvilan kaupungin päättäjät valmistautuvat maaliskuun lopussa viiden muun kunnan päättäjien kanssa päättämään, osallistuuko kuntia Porin kanssa käytäviin jatkoneuvotteluihin kuntaliitoksesta, käydään kulisseissa kovaa peliä.

Tällä hetkellä päättäjien niukka enemmistö olisi hyväksymässä jatkoneuvottelut ja myöhemmin uuden Pori-nimisen kaupungin perustamisen vuoden 2017 alussa. Selvimmin hanketta kannattavat sosialidemokraatit ja kokoomus, joiden johtavat poliitikot ovat olleet vahvasti valmistelemassa liitostasopimusta.

Koko liitoshankkeella on kuitenkin myös äänekäs ryhmä vastustajia, jotka haluavat joidenkin käsitysten mukaan jopa hengelliseen hurmokseen viittaavan tunteen peruteella säilyttää Ulvilan itsenäisenä.

Tilanne muistuttaa kovasti kahdeksan vuoden takaista tilannetta, jolloin Ulvilassa käytiin ns. nauhakaupunkikiistaa. Silloin valtuuston enemmistö torjui Ulvilan liittymisen Nakkilan, Harjavallan ja Kokemäen kanssa perustettavaan kuntaan. Samalla koko nauhakaupunki-hanke kariutui.

Nyt rintamalinjat ovat osin samat, osin uudet, ja kulissien takana käydään kovaa käännytyspeliä päättäjien kesken.
Faktat puhuvat kuitenkin sen puolesta, ettei Poria lukuun ottamatta mikään kunnista pysty elämään itsenäisenä kovin pitkää aikaa. Etenkin Ulvilan talous on jo vuosia ollut niin pahasti alijäämäinen, että se ei pystyisi säilyttämään nykyistä kunnallista palvelutasoaan ilman huomattavia verokorotuksia - jos sittenkään.

Pori-liittymän vastustajat niin Ulvilassa kuin muissakin kunnissa vetoavat mm. siihen, että naapurit joutuisivat maksamaan Porin velat. Porilla on velkaa, mutta vielä enemmän sillä on varallisuutta. Porilla oli vuonna 2013 velkaa 5 015 euroa asukasta kohti, mutta kaupungin nettovarallisuus oli 6 260 euroa asukasta kohti.

Ulvilan ja Porin suhdetta kuvaa myös se, että kaupungit ovat jo nyt paljolti yhtä. Kuntarajan ylittämistä ei huomaa kuin siitä ilmoittavasta merkistä, ja kaupungeilla on paljon yhteisiä toimintoja terveydenhuollosta ruveten. Lisäksi noin puolet ulvilalaisista käy töissä Porissa.

Vaikka päättäjät nyt käyvät kuumina, tuntuvat tavalliset ulvilalaiset suhtautuvan asiaan rauhallisesti. Samaa rauhoittumista toivoisi päättäjiltä, ettei henkilösuhteet ajautuisi jälleen samanlaiseen lukkiutuneeseen tilaan kuin nauhakaupunkikiistan aikaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva