Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

6.3.2015 - 83 000 nollatuntilaista on liikaa

Tilastokeskuksen torstaina julkistaman tilaston mukaan Suomessa työskentelee 83 000 ihmistä nollatuntisopimuksella.

Nollatyösopimuksissa työntekijälle ei ole määritelty vähimmäistyöaikaa, vaan sovittujen työtuntien määrä voi olla minimissään nolla.

Tilasto antoi lihaa luiden ympärille keskustelussa, jossa mm. sosialidemokraatit ja ay-liike ovat käsi kädessä vaatineet nollasopimusten kieltämistä lailla. Samalla on vaadittu työaikalakiin muutosta, jonka mukaan minimityöaika olisi 18 tuntia viikossa. Samaa vaaditaan myös Operaatio Vakiduunissa, jossa kerätään kansalaisaloitteeseen nimiä lakiuudistusta varten.

Nollatuntisopimuksella työskentelevien suuri määrä kertoo siitä, ettei vaatimus minimityöajasta ole turha varsinkin kun suuri osa heistä on pakotettuja nollasopimukseen.

Merkitsee suurta epävarmuutta toimeentulosta, kun palkansaajilla ei ole tietoa tulojensa määrästä, vaikka hän sopimuksen mukaan työsuhteessa. Suuri osa heistä joutuukin paikkaamaan elämistään sosiaaliturvalla.

Enemmistö nollatuntisopimuksella työskentelevistä on naisia. Heidän osuutensa on 57 prosenttia. Miesten osuus oli 43 prosenttia. Lähes puolet nollatuntisopimuksella työskentelevistä on alle 25-vuotiaita ja 65 prosenttia alle 30-vuotiaita. Eniten nollatyösopimuksella työskenteleviä löytyy esimerkiksi kaupan sekä majoitus- ja ravitsemustoiminnan aloilta.
Tilastokeskuksen selvityksen mukaan etenkin osa-aikaiset nollasopimuksella työskentelevät kaipaisivat lisätunteja. Läheskään kaikki työnantajat eivät kuitenkaan niitä anna. Poikkeuksiakin toki on.

Koska nollatuntisopimuksella työskentelevät joutuvat usein turvautumaan mm. toimeentulotukeen, joudutaan näin verovaroin korvaamaan se, joka pitäisi olla työnantajan vastuulla.

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin huomauttikin eilen aiheellisesti, etteivät nollatuntisopimukset ole todellakaan keino nostaa Suomen ahdingosta.

Vähimmäistyöaikaan on etsitty tällä hallituskaudella kolmikantaista ratkaisua, mutta yhteisymmärrystä ei ole löytynyt työnantajapuolen vastustuksen takia. Puolueista demarit, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset kannattavat nollatuntisopimusten kieltämistä lailla, mutta esimerkiksi kokoomuksessa ei sille ole lämmetty.

Toivottavaa on, että minimityöajan säätäminen on esillä myös eduskuntavaalien keskusteluissa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva