Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.2.2015 - Ruotsin kieltä tarvitaan, muttei välttämättä pakkoruotsia

Eduskunnan sivistysvaliokunnan mielestä ruotsin kielen opiskelu säilyisi Suomessa jatkossakin pakollisena. Valiokunnan mielestä eduskunnan tulisi hylätä kansalaisaloite, jonka mukaan ruotsin kieli pitäisi muuttaa koulussa valinnaiseksi aineeksi.

Ns. pakkoruotsi on ollut Suomessa kestopuheenaihe, joka on herättänyt paljon intohimoja. Sillä on ollut sekä kannattajansa että vastustajansa. Tällä kertaa pakkoruotsista luopumista on esitetty kansalaisaloitteessa, jonka allekirjoitti yli 60 000 suomalaista.
Aloitteen mukaan minkään kouluasteen tutkinnoissa ei pidä vaatia ruotsin kielen osaamista ja julkiset palvelutehtävät olisi järjestettävä niin, että suomenkielinen voi ruotsia osaamatta toimia julkisissa tehtävissä.

Sivistysvaliokunta oli äänin 12-3 sitä mieltä, että kansalaisaloite tulisi hylätä. Aloite menee vielä eduskunnan suuren salin äänestykseen. Todennäköistä kuitenkin on, että aloite kaatuu sielläkin.

Jos näin käy, päättäjät ovat eri linjoilla kuin kansa, sillä kolme neljäsosaa suomea äidinkielenään puhuvista kannattaa pakkoruotsista luopumista. Tämä käy ilmi Åbo Akademin tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Pakkoruotsin vastustajien tavoitteena on, että kaikki kielet olisivat valinnaisia. Tavoite on kuitenkin sikäli ristiriitainen, että ruotsi on edelleen Suomen toinen virallinen kieli.

Siksi onkin tarpeen myöntää, että Suomessa tarvitaan edelleen ruotsin kielen opetusta, muttei välttämättä pakkoruotsia. Mahdollisuus kielten valinnaisuuteen riippuu paljolti paikkakunnasta ja jopa yksittäisestä koulusta. Alueellisuus on pakkoruotsin kohdalla varteenotettava kysymys. Todennäköistä on, että esimerkiksi Satakunnassa ruotsin opiskelu vähenisi, jos se olisi vapaaehtoista.

Sen sijaan varmasti Varsinais-Suomessa, Pohjanmaan rannikolla tai pääkaupunkiseudulla ruotsin asema saattaisi säilyä vahvana.
Englanti tuntuu olevan meillä ruotsia osatumpi kieli, koska se mielletään ruotsia hyödyllisemmäksi globaalissa maailmassa.

Moni ei kyseenalaista englannin valta-asemaa, vaikka niin ehkä pitäisi tehdä. Esimerkiksi espanja on maailmalla puhutumpi kieli kuin englanti, ranskakin on tärkeässä asemassa. Monen kielen osaajia siis tarvitaan.

Venäjän osaaminen Suomessa ei ole pyrkimyksistä huolimatta kasvanut, vaikka venäjää äidinkielenään puhuvia muuttaa Suomeen koko ajan lisää. Venäjän opiskelua pitäisikin lisätä erityisesti Itä-Suomessa, jossa venäjänkielisiä on eniten.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva