Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.2.2015 - Oma palkka ei voi olla eduskuntaan pyrkimisen pontimena

Kokoomuksen porilainen kansanedustaja Sampsa Kataja, joka jättää eduskunnan kahden kauden jälkeen huhtikuun vaaleissa, on herättänyt huomiota, koska hän on pitänyt kansanedustajan tehtävästä saamiaan 8 000 euron kuukausituloja liian pieninä.

Katajan esiintyminen on herättänyt aiemminkin julkista paheksuntaan, mutta tämä Ville Blåfieldin ja Reetta Rädyn uudessa kirjassa Kuka hullu haluaa poliitikoksi (Teos) tapahtunut ulostulo on varmasti ylittänyt aiempien kohujen saaman huomion.

Eikä kansa ole suotta pillastunut. Tavallinen palkansaaja ansaitsee keskimäärin vain ehkä neljänneksen Sampsa Katajan väheksymistä tuloista puhumattakaan työttömistä, osa-aikatyötä tekevistä, pienipalkkaisista yksinhuoltajista tai vaikkapa yksinyrittäjistä.

Kataja on todennut kirjassa, että hänen kaltaiselleen juristille 8 000 euron korvaus ei ole kilpailukykyinen.

Sampsa Kataja työskenteli ennen valintaansa eduskuntaan asianajajana porilaisessa asianajotoimistossa, jossa hänen tulonsa ovat olleet omien sanojensa mukaan paljon suuremmat kuin kansanedustajan tehtävässä. Ehkä hänen olisi kannattanut pysyäkin juristina, sillä hän on aiheuttanut esiintymisillään puolueelleen ehkä enemmän haittaa kuin hyötyä.

Mutta toisaalta Kataja ei ole ainoa kokoomuspoliitikko, joka on möläytellyt julkisilla lausunnoillaan. Heihin lukeutuvat myös mm. itse puolueen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb ja sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty.

Katajan tämänkertainen mielipide tuli esiin erikoiseen aikaan juuri ennen vaaleja samaan tapaan kuin keskustan keskiolutkannanotto. Vaikka hän ei itse enää pyri eduskuntaan, hänen lausuntonsa varmasti kummittelee kokoomuksen vaaliturneilla. Näissä asioissa kansalla on varsin pitkä muisti. Ja saakin olla.

Kansanedustajien palkat ovat olleet aina kansalaisten arvostelun ja kadehtimisen kohteena. Politiikkaa läheltä seuraavat ovat usein väittäneet kritiikkiä vastaan, sillä edustajan työ on myös vaativaa. Tällaiset lausunnot kuitenkin vievät pohjaa pois vastakritiikiltä ja lisäävät kansalaisten katkeruutta entisestään.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa, ja toivottavasti suurin osa kansanedustajista on näitä asioita hoitamassa pyyteettömästi mielessään viiteryhmänsä tai koko kansan yhteinen hyvä, ei oma palkka.

Raha ei voi olla pontimena, kun vakavasti otettava ehdokas pyrkii eduskuntaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva