Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.1.2015 - Kokoomuksen kannatuksen romahdus ei ole sattumaa

Ylen torstaina julkistaman tammikuun mielipidemittauksen mukaan SDP on nostanut puolueista eniten kannatukseen nousten keskustan jälkeen toiseksi. Pääministeripuolue kokoomuksen kannatus on jatkanut laskuaan, ja puolue on pudonnut kolmannelle sijalle.

Keskustan kannatus on pysähtynyt 26 prosenttiin. SDP nosti edellisestä mittauksesta kannatustaan liki 2 prosenttiyksikköä. Demarien kannatus on nyt 17,2 prosenttia.

Kokoomuksen 16,3 prosentin kannatusta voidaan pitää romahduksena, sillä viime syksystä puolue kannatus on tippunut yli 5 prosenttiyksikköä.

Kokoomuksen romahdus ei ole sattumaa, sillä pääministeri Alexander Stubb on vienyt puoluettaan selvästi oikealle, liian oikealle. Alamäkeä ovat vauhdittaneet Stubbin omien lausuntojen lisäksi hänen uusien nuorten ministeriensä puheet, erityisesti sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn ja ympäristöministeri Sanna Grahn-Laasosen kannanotot.

Pääministeri ja puheenjohtaja Stubb on viime viikkoina arvostellut voimakkaasti suomalaista konsensusyhteiskuntaa, jossa asioita ratkotaan työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteistyöllä. Stubbin mielestä konsensus on vanhakantaista, mutta suomalaiset eivät selvästikään ole samaa mieltä.

Keskustan gallup-kannatus on pysynyt korkealla, mutta lienee selvää, että se vaalipäivänä laskee. Keskustan ykkösasema on kuitenkin tässä vaiheessa ylivoimainen.

Sosialidemokraattien hallituksessa tekemä pesäero kokoomukseen ja oman poliittisen linjan terävöittäminen ovat selvästi kantaneet satoa SDP:n laariin. Vaikka valtamedia on arvostellut puheenjohtaja Antti Rinteen ja muiden sosialidemokraattien avauksia, ovat äänestäjät alkaneet heräillä niiden oikeellisuuteen.

Mikäli SDP pysyy nyt valitsemallaan tiellä, on puolueen täysin mahdollista saavuttaa huhtikuun eduskuntavaaleihin mennessä jälleen yli 20 prosentin kannatus, mikä on puolueelle ominaisempaa kuin viime aikojen alho.

Perussuomalaisten alamäkikin näyttää ainakin hetkeksi pysähtyneen, ja puolueen kannatus on noussut lähelle 15 prosenttia.
Vihreät eivät ole osanneet hyödyntää lähtöään hallituksesta, ja puolueen kannatus on pudonnut selvästi. Vasemmistoliitto on haaveillut Kreikan mallin nostavan myös omaa kannatustaan, mutta näin ei ole käynyt ainakaan vielä, päinvastoin kannatus on laskussa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva