Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.1.2015 - Hintakilpailulla ei saa enempää vaarantaa kaupan työpaikkoja

Suomessa käynnistyi alkuviikolla jopa historiallinen ruoan hintakilpailu, kun S-ryhmä ja K-ryhmä lähtivät kilvan alentamaan hintojaan vastauksena saksalaiselle Lidlille, joka on edullisemmilla hinnoilla lisännyt markkinaosuuttaan päivittäistavarakaupassa.

Kuluttajalle ruoan hinnan aleneminen on tietysti hyvä asia. Ruoka on ollut meillä kalliimpaa kuin monessa muussa EU-maassa. Kaupat ovat toki kilpailleet hinnoilla tähänkin asti, mutta S- ja K-ryhmät ovat kilpailleet pääasiassa bonuskorttiensa tarjoamilla eduilla. Nyt tapahtuneen kaltaista yleistä hinnanalennusta ei Suomessa ole nähty oikeastaan sen jälkeen, Kun Suomi liittyi EU:n jäseneksi.

Kun S-ryhmä julisti näyttävästi hinnanalennuksiaan, se perusteli, että mahdollisuuden alennuksiin antoivat investointiohjelman loppuunsaattaminen sekä liiketoiminnan saneeraus. Myös K-ryhmä on käyttänyt samoja perusteluja, vaikka se samaan aikaan ilmoitti rakentavansa pääkaupunkiseudulle uuden suuren Citymarketin.

Satakunnassa S-ryhmä eli Satakunnan Osuuskauppa on viime vuosina investoinut paljon. Viimeisin suurempi investointi oli Porin Sokos-tavaratalon uudistus ja laajennus. Keskokin rakensi Poriin uuden Citymarketin.

Mutta erityisesti osuuskauppa on Satakunnassa myös saneerannut, se on vähentänyt henkilöstöään.

Työntekijöitä edustava Palvelualojen ammattiliitto PAM on korostanut, etteivät kauppojen työntekijät saa joutua hintakilpailun maksajiksi. Vaatimus on oikea, sillä varsinkin suurissa marketeissa ja tavarataloissa on näkynyt pitkään henkilöstön vähyys. Hyllyjä ei ehditä aina täyttää riittävän nopeasti, asiakkaat joutuvat palvelemaan itse itseään esimerkiksi pikakassojen muodossa, eikä asiakas aina löydä palvelevaa myyjää.

PAMin vaatimus voi olla jo myöhässä, sillä kaupan alalta on viime aikoina vähennetty yt-neuvottelujen seurauksena paljon työpaikkoja ja työtunteja. Hintakilpailu voi etenkin pidemmälle edetessään alentaa kannattavuutta, mikä taas saattaa johtaa uusiin henkilöstöjärjestelyihin.

Lyhyellä tähtäimellä hintakilpailun voittajia näyttäisivät olevan kuluttajat, mutta pitkällä aikavälillä kilpailu voi myös kääntyä kuluttajien tappioksi, jos esimerkiksi kauppa keskittyy entistä enemmän suurempiin yksiköihin.

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) on pitänyt mahdollisena, että ruoan arvonlisäveron alentamista voitaisiin harkita. Tämä olisikin rehellisempi tapa alentaa ruoan hintaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva