Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.12.2014 - Talouden alamäkeä ei pidä maksattaa yksin julkisilla palveluilla

Julkiset palvelut ovat olleet jo pitkään menoleikkausten kohteena, ja halu niiden leikkaukseen vain kiihtyy.Viimeksi Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies vaati seuraavalle vaalikaudelle neljän miljardin euron verokevennyksiä ja niiden rahoittamista julkisten menojen leikkauksilla erityisesti karsimalla kuntien tehtäviä.

EK:n mielestä mittavia verokevennyksiä tarvitaan vauhdittamaan talouskasvua ja työllisyyttä.

Maan hallitus on pakon edessä tehnyt tähän mennessä useiden miljardienleikkauksia julkisiin menoihin, ja ne ovat näkyneet myös palvelujen karsintoina.

Valtiovarainministeri Antti Rinne tyrmäsi EK:n leikkausvaatimukset ylimitoitettuina ja julmina. Hän kysyi, miten yhteiskunnan hyvinvointipalvelut rahoitettaisiin niiden toteuduttua. Rinne epäili jo eräiden tehtyjenkin leikkausten järkevyyttä. Esimerkkinä hän mainitsi koulutukseen tehdyt leikkaukset.

EK, yrittäjäjärjestöt ja puolueista erityisesti kokoomus ja perussuomalaiset ovat voimakkaasti yrittäneet käydä julkisten palvelujen kimppuun.

Vaikka puolueet ovat yhdessä sopineet sote-uudistuksen julkisiin palveluihin painottuvasta sisällöstä, puhuu sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) edelleen yksityisten terveyspalvelujen puolesta.

Kuntatasolla esimerkiksi Porissa kokoomus ja perussuomalaiset ovat ajaneet kaupungin vanhustenhuollon ja eräiden teknisten palvelujen yksityistämistä. Vastaavia esimerkkejä löytyy paljon muualtakin.

Vaadittaessa kuntien toimintojen karsimista unohdetaan se, että kuntien tehtävänä on tarjota asukkailleen palveluja, jotka maksetaan joko verovaroin tai maltillisilla asiakasmaksuilla. Näin turvataan se, että myös vähävaraiset saavat tarvitsemansa palvelut. Jos verotusta kevennetään kovalla kädellä, on se suoraan poissa julkisista hyvinvointipalveluista ja johtaa monenlaiseen kurjistumiseen.

Veronkevennysvaatimuksia on perusteltu työllisyysnäkökulmilla, mutta kevennykset eivät automaattisesti johda työllisyyden kasvuun, joidenkin talousviisaiden mielestä ei lainkaan.

SDP ja nyt mm. SAK ovat vaatineet kevennyksiä pienituloisten verotukseen, ja sillä onkin todennäköisimmin kulutusta ja myös työllisyyttä lisäävä vaikutus.

Sen sijaan esimerkiksi yritysverotuksen keventäminen ei ole johtanut työllisyyden kasvuun, vaikka kevennyksiä sillä perusteltiinkin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva