Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.12.2014 - Puimuritehtaan lehtikielto ei ole tätä päivää

Aikaisemminkin erikoislaatuisista toimintatavoistaan tunnettu Porin puimuritehdas eli Sampo-Rosenlew Oy otti käyttöön 1930-luvulta peräisin olevat keinot kieltämällä työntekijöiden kahvihuoneista ja ruokalasta puoluepoliittiset lehdet nimeten sellaisiksi vain työväenlehdet kuten sosialidemokraattiset Uusi Aika ja Demokraatti sekä vasemmistoliittolaisen Kansan Uutisten omistamat lehdet.

Vaikka toimitusjohtaja Jali Prihti ilmoitti Satakunnan Kansan uutisoinnin ja asiasta syntyneen kohun jälkeen peruuttavansa päätöksen, jäi asiasta ja Prihtin perheyhtiön menettelytavoista erikoinen vaikutelma, jonka mukaan vain porvarilliset puoluelehdet olisivat tehtaan yleisissä tiloissa sallittuja.

Vastaavia vasemmistolehtiä ja sananvapautta loukkaavia kieltoja on edellisen kerran käytetty Suomessa tiettävästi vain 1930-luvulla, jolloin äärioikeistolainen Lapuan liike oli voimissaan. Sen jäsenet halusivat kieltää vasemmistolaisten ajatusten julkaisun, ja he myös muiluttivat eli kyyditsivät työväenliikkeen toimijoita ja jäseniä itärajalle.

Puimuritehtaan johtoryhmä perusteli henkilöstölle jättämässään sähköpostissa kieltoa sillä, että politiikkaa ei kuulu työpaikoille. Toki on totta, ettei kiihkeässä työelämässä ole välttämättä aikaa keskittyä politiikkaan. Merkillistä on kuitenkin se, että Prihtit katsovat vain vasemmistolaiset ajatukset puoluepolitiikaksi.

Puoluelehtiä on kuitenkin myös porvaripuolella kuten kokoomuksen Nykypäivä, keskustan Suomenmaa tai perussuomalaisten Perussuomalainen. Aiemmin kokoomuslaiset maakuntien ykköslehdet ovat jokseenkin kaikki muuttuneet ainakin virallisesti sitoutumattomiksi.

Asiat ovat usein sellaisia, miltä ne näyttävät. Niin nytkin. Jälkiselittelyt yleensä vain pahentavat asiaa ja jättävät avoimia kysymyksiä. Joko puimuritehtaan johto todella kurmuttaa työntekijöitä lapualaisin ottein, tai yhtiön viestinnässä on epäonnistuttu.

Selvää kuitenkin on, että porilaisen leikkuupuimuriteollisuuden pelastajana parikymmentä vuotta sitten juhlittu ja Porin kaupungin palkitsema Timo Prihti on kokoomuslainen. Hänet valittiin viime kunnallisvaaleissa Porin kaupunginvaltuuston jäseneksikin, mutta hänen poliittinen uransa katkesi rattijuopumustuomioon.

Myöskään työnantajan ei pitäisi viedä puoluepolitiikkaa työpaikalle.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva