Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.11.2014 - Akava on ajamassa itseään sivuraiteelle

Noin 1,5 miljoonaa palkansaajaa edustavat ammattiliittojohtajat esittivät alkuviikosta yhteisessä julkislausumassaan, että liitoissa käynnistetään yhteinen selvitys uuden palkansaajien keskusjärjestön perustamiseksi, mikä käytännössä tarkoittaisi ainakin SAK:n ja STTK:n yhdistämistä uudeksi liitoksi.

Julkilausuman on allekirjoittanut 22 puheenjohtajaa SAK:n ja STTK:n merkittävimmistä ammattiliitoista. Akavasta mukana oli vain Insinööriliiton puheenjohtaja.

Akavalaisten poissaolo ei ollut ihme, sillä korkeasti koulutettujen keskusjärjestö on tehnyt viime aikoina selvää pesäeroa SAK:hon ja STTK:hon, eikä puheenjohtaja Sture Fjäderia oltu kutsuttukaan SAK:laisen PAM:n puheenjohtajan Ann Selinin kokoamaan neuvonpitoon. SAK:n ja STTK:n puheenjohtajat olivat mukana kokouksessa.

Akavan Fjäder sanoutuikin irti hankkeesta sen tultua julkisuuteen.

Tarvetta voimien yhdistämiselle perustellaan sillä, että laaja keskusjärjestö olisi vastavoima työnantajaleirille, joka koottiin aiemmin  Elinkeinoelämän keskusliitoksi EK:ksi. Työnantajat ovat EK:ssa koventaneet otteitaan vaatien mm. minimaalisia palkankorotuksia ja paikallista sopimista.

Vaikka SAK:n ja STTK:n tavoitteet neuvottelupöydissä ovatkin olleet melko yhteneväiset, antaisi niiden sulautuminen ryhtiä työmarkkinaneuvotteluihin, jotka mm. juuri nyt ovat jumiutuneet neuvottelujärjestelmän uudistamista koskevassa kiistassa. Siinä ratkaisu pitäisi saada jouluun mennessä, mutta etenkin palkansaajapuolella uskotaan, ettei alkuperäinen aikataulu pidä.

Liittojohtajat katsovat, että mahdollisuuksia vielä paljon nykyistä tiiviimpään yhteistyöhön ja sitä kautta synergiaetujen saamiseen on saavutettavissa. Yhteiskunta- ja talouspolitiikka yleensä sekä niitä tukeva ajatuspaja- ja tutkimustyö voisivat niin ikään saada suuremman roolin ja painoarvon sen ollessa yhteistä.

Uusi keskusjärjestö voisi myös mahdollistaa laveamman keskustelun liittorakenteiden kehittämiselle, jolloin esille voisi tulla mm. alueorganisaatioiden uudistaminen sopimisen valuessa yhä enemmän Helsingistä maakuntiin.

Se, ettei Akava ole näissä neuvotteluissa mukana, merkitsee sen ajautumista väkisin sivuraiteelle pois yhteisestä palkansaajarintamasta. Se on vahvinko, sillä korkeasti koulutetut eivät ole yhtään sen paremmassa asemassa työmarkkinoilla kuin muutkaan.

Tammikuussa selvinnee se, mitkä liitot lähtevät viemään fuusiota eteenpäin. Silloin neuvotteluun on tarkoitus kutsua kaikkien suomalaisten ammattiliittojen edustajat.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva