Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.11.2014 - Porin TPK:n johto yritti salassa viedä yhtiöittämishankkeet läpi

Porin kaupungin rakentamistoiminnoista vastaavan Teknisen palvelukeskuksen johto julkisti torstaina suunnitelman yhtiöittää nykyinen rakentamisyksikkö kahdeksi yhtiöksi.

Toisen yhtiön muodostaisivat talonrakennuksen sekä talotekniikan vastuualueet ja toisen yhtiön kunnallistekniikan, puistotoimen sekä mittauspalveluiden vastuualueet. Muutos voisi tulla voimaan 2016 alusta.

Johtaja Jukka Kotiniemen mukaan kyse on valmistelun aloittamisesta, eikä TPK:ssa ole vielä mitään valmista esitystä asiasta. Hänen mukaansa suunnitelma esitellään ensi viikolla henkilöstölle yhteistyötoimikunnassa, ja sen jälkeen asia viedään seuraavaan teknisen lautakunnan kokoukseen.

Kotiniemi yritti kuitenkin viedä suunnitelman eteenpäin perussuomalaisten ja kokoomuksen tukemana jo viime viikolla teknisen lautakunnan salaisella listalla ilman, että siitä hiiskuttiin henkilöstölle. Tämä herätti närää lautakunnan sosialidemokraattisessa ryhmässä, joka vaati asian esittelyä ensin henkilöstölle ja sen jälkeen tuomista lautakunnalle normaalilla listalla.

Näin näyttääkin nyt tapahtuvan, mutta siitä huolimatta demarit tela-ryhmän puheenjohtajan Tero Savalan mukaan vastustavat yhtiöittämistä.

Syynä demarien vastustavaan kantaan ei ole yhtiöittäminen sinänsä vaan sen seuraus. Jos kaupungin yksiköt muutetaan osakeyhtiöiksi, ne toimivat kuin yksityinen yritys, vaikka kaupunki sitoutuisi ostamaan yhtiöiden kaiken toiminnan kolmeksi vuodeksi.
Sen sijaan että yhtiöittäminen toisi kenties odotettuja säästöjä, on myös pelko, että kustannukset karkaavat käsistä, eikä henkilöstön asemakaan ole turvattu.

Muistissa on pari vuotta sitten TPK:ssa alkanut kiista katujen kunnossapidon antamisesta yksityiselle yritykselle. Silloin vaaditut selvitykset osoittivat lopulta sen, että kaupungin omana työnä katujen hoito tuli sittenkin edullisemmaksi.

TPK:n johdon ja kaupungin porvarienemmistön tavoitteena näyttää olevan palvelujen yksityistäminen lähes keinolla millä hyvänsä, vaikka Tehyn puheenjohtajan paikalta Porin kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi kaksi vuotta sitten siirtynyt Jaana Laitinen-Pesola (kok) totesi julkisuudessa, ettei hän suhtaudu erityisen lämpimästi julkisten palvelujen yksityistämiseen. Ilmeisesti hänetkin on pantu ruotuun.

Yksityistämisellä on kuitenkin kaksi puolta: yksityinen palvelu voi olla toki julkista edullisempi, mutta kosolti on esimerkkejä myös siitä, että kustannukset karkaavat, kun julkinen kontrolloi puuttuu. Ja veronmaksajat maksavat.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva