Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.11.2014 - Puolueiden kisa Satakunnan vaalipiirissä kiristyy

Kisa kansanedustajan paikoista kiristyy Satakunnassa entisestään, kun oikeusministeriö pudotti maakunnasta valittavien kansanedustajien määrän nykyisestä yhdeksästä kahdeksaan. Syynä on aleneva väestömäärän kehitys.

Edustajamäärän pienentyminen merkitsee Satakunnan edunvalvonnan vaikeutumista, mutta ennen kaikkea se merkitsee sitä, että puolueiden kisa paikoista käy yhä kovemmaksi. Joku menettää joka tapauksessa, muodostuvat puolueiden kannatukset huhtikuun vaaleissa miksi tahansa.

Sosialidemokraateilla, kokoomuksella ja perussuomalaisilla on Satakunnasta nyt kullakin kaksi kansanedustajaa. Keskustalla, vasemmistoliitolla ja kristillisdemokraateilla on yksi edustaja.

SDP on ollut Satakunnan suurin puolue, vaikka demarien ääniosuus vuoden 2011 vaaleissa putosikin. Satakunta on edelleenkin sosialidemokraattien vahvaa aluetta, joten puolue saattaa hyvinkin säilyttää nykyiset molemmat paikkansa. Tätä avittanee hyvänä pidetty ehdokasasettelu, jonka Satakunnan sosialidemokraattien piirikokous lauantaina Eurajoella vahvistaa.

SDP:n kannatus on alamäen jälkeen kääntynyt hienoiseen nousuun. Jos se vielä jatkuu, niin mahdollisuudet paikkojen säilyttämiseen ovat yhä paremmat.

Kannatustaan viime kuukausina lisännyt keskusta menee todennäköisesti menojaan Satakunnassakin, joten puolue saattaa ottaa takaisin toisen paikkansa, jonka se menetti viime vaaleissa.

Kokoomus on uuden puheenjohtajansa myötä alamäessä, ja se on yksi potentiaalinen menettäjä Satakunnassakin. Puolueen ehdokasasettelu ei vaikuta järin onnistuneelta, ja porilaisten ehdokkaiden keskinäinen kilpailu voi johtaa yhden paikan menettämiseen.

Ehkä suurin arvoitus on perussuomalaisten tuleva menestys. Viime vaalien jytkyn lumo on sammunut, ristiriidat puolueen sisällä ovat alkaneet purkautua, josta kielii äskeinen yhden edustajan loikkaus keskustaan. Jääkö se ainoaksi? Joka tapauksessa persut saattavat menettää toisen paikkansa.

Vasemmistoliiton yhtä paikkaa on pidetty Satakunnassa yleensä varmana, ja mahdollisuudet sen  säilymiseen ovat edelleen kohtalaiset lähinnä ay-liikkeen tuella.

Kristillisdemokraattien ainoan paikan menetystä Satakunnassa pidetään kuitenkin varmimpana, ja siihen alistui myös puolueen raumalainen edustaja Sauli Ahvenjärvi, joka päätti asettua ehdokkaaksi nyt Pirkanmaalla.

Pakka on siis nyt mahdollisimman avoin. Puolueet hakevat asemiaan eivätkä vähiten siksi, että ensi kevään vaalit ovat todennäköisesti viimeiset, joissa Satakunnalla on oma vaalipiiri.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva