Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

31.10.2014 - Porin keskustan rakenne on vakavan uhan edessä

Torstaina Porissa avattua Puuvillan uutta kauppakeskusta on odotettu kuin kuuta nousevaa, toiset innokkaana, toiset jopa pelon sekaisin tuntein.

Noin 42 000 neliön suuruisen kauppakeskuksen avautumisessa onkin sekä myönteisiä että kielteisiä puolia. Osaltaan se varmasti vahvistaa Porin asemaa Satakunnan johtavana kauppapaikkana, odottaahan keskus 5,5 miljoonaa vuotuista kävijää ja yli 100 miljoonan euron myyntiä. Se tuo Poriin myös kokonaan uusia kaupallisia palveluja. Puuvillaan tuli 700 uutta työpaikkaa, joista tosin vain osa on Porissa uusia.

Puuvillan kauppakeskuksen kiistämätön varjopuoli on kuitenkin se, että suuren kaupallisen keskittymän syntyminen kilometrin päähän kaupungin nykyisestä ydinkeskustasta uhkaa rapauttaa keskustan palveluja. Miljoonat ovat poissa jostakin muualta.

Se, kuinka vakavan paikan edessä Porin keskustan palvelurakenne on, paljastuu, kun kulkee kävelykadun päästä päähän nähden useat tyhjät liiketilat. Osa kivijalkayrityksistä on siirtynyt kävelykadun varrelta Puuvillaan, ja jokunen yrittäjä on lopettanut toimintansa peläten asiakaskatoa.

Onkin annettava kiitosta ydinkeskustan kauppakeskuksille Isokarhulle, Teljäntorille ja Sokokselle, että ne ovat pyrkineet omilla panoksillaan vastaamaan kiristyvään kilpailuun. Kauppiaille voi vain toivoa menestystä.

Jotkut Puuvillan yrittäjät ovat ilakoineet, että Puuvillan alue on Porin uusi keskusta, mutta ei se niin voi olla. Porin kokoinen kaupunki tarvitsee perinteisen keskustan katuineen, puistoineen ja palveluineen. Ostosparatiisi ei voi olla yhtä kuin kaupungin keskusta.
Porin kaupunki on myös osaltaan yrittänyt pitää huolta kävelykadun, Eetunaukion ja kauppatorinkin säilymisestä elävänä. Ponnistuksia tarvitaan kuitenkin lisää.

Porin torin elävöittämisestä on puhuttu pitkään, mutta merkittäviä tuloksia ei ole ainakaan vielä saatu aikaan. Esiintymislavojen ja leikkipaikkojen lisäksi tarvitaan torikauppiaita ja asiakkaita.

Esimerkiksi Lahden torilla on kerran viikossa suuret markkinat, joissa riittää kauppiaita ja asiakkaita. Samaa voitaisiin kokeilla Porissa.

Valoa Porin kaupunkirakenteen tulevaisuuteen tuo sentään kiistellyn kampuksen rakentaminen promenadin toiseen päähän Asema-aukiolle. Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden siirtyminen sinne tasapainottaa varmasti rakennetta. Sitä pitää odottaa kuitenkin vielä pari vuotta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva