Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.10.2014 - Yli 65-vuotiaiden vapautus uudesta kalastusmaksusta oli oikea ratkaisu

Hallitus pääsi sopuun uudesta kalastusmaksusta ja kokoomus antoi periksi SDP:n vaatimukselle, että yli 65-vuotiaat vapautetaan kalastusmaksusta jatkossakin. Se, etteivät sosialidemokraatit antaneet periksi vaatimukselleen, oli ennen kaikkea kalastusta harrastavien ikä-ihmisten etu, mutta hallituksen aikaansaama sopu oli eduksi koko harrastekalastukselle.

Hallituksen nyt antama esitys uudeksi kalastuslaiksi merkitsee mm. sitä, että kalastusmaksujärjestelmä yksinkertaistuu, ja Suomeen tulee vain yksi kalastusmaksu, kun kalastuksenhoitomaksu ja viehekalastusmaksu yhdistetään.

Samalla kalastusmaksu myös alenee. Kun läänikohtainen viehekalastuslupa maksaa nyt 55 euroa, putoaa kalastusmaksu 39 euroon vuodessa.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon (kok) esitys ulottaa kalastusmaksu myös yli 65-vuotiaisiin olisi merkinnyt maksun alenemista 35 euroon vuodessa. Ikä-ihmisten vapauttaminen maksusta merkitsi neljän euron korotusta muille, mutta se ei haitannut mm. Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöä, joka antoi kehuja maksu-uudistukselle. Sen sijaan järjestö löysi uudesta laista muita epäkohtia, jotka mm. liittyvät arvokalojen suojeluun.

Vapaa-ajankalastajien mielestä hallitus teki maksuasiassa oikean ratkaisun. Se kannustaa jatkamaan kalastusharrastusta entistä pidempään, antaa henkistä ja fyysistä terveyttä ikääntyneille ihmisille ja tuo terveydenhuollon säästöinä menetetyt maksutulot moninkertaisina takaisin.

Tyytyväisimpiä tietysti ovat eläkeläiset. Eläkkeensaajien keskusliiton tiedotteen mukaan oli hyvä, että hallituksessa oli ikäkalamiesten ja -naisten puolesta taistelevia ja että liiton tavoite asian tiimoilta toteutuu.

Vastaväitteenä on todettu, että nykyajan eläkeläisillä on varaa sijoittaa muutama kymppi vuodessa kalastusharrastukseen. Näin puhuvat unohtavat kuitenkin sen, että suurin osa eläkkeensaajista on edelleen pienituloisia, ja 35 euroakin kerralla saattaa olla monelle ylivoimainen maksu.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sai valtamedialta ja kokoomukselta vähättelyä vaatimukselleen vapauttaa eläkeläiset maksusta. Nyt vähättekijätkin voinevat todeta, että vaatimus oli oikeudenmukainen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva