Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.10.2014 - Sote-soppa porisee taas

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä eli niin sanottu sote-laki on ollut lausuntokierroksella elokuusta lähtien, ja lausuntojen määräaika päättyy ensi viikolla. Määräajan päättyessä on sote-soppa alkanut taas porista, ja kiehuntapisteen se saavuttanee marraskuussa, jolloin lain on määrä menne eduskunnan käsiteltäväksi.

Suurta myrskyä eduskunnassa laista tuskin nousee, sillä nykyiseen hahmonsa lakiesitys saatiin kaikkien eduskuntapuolueiden yhteisellä sopimisella.

Hartaasti ja monin vaihein valmistellun lain pääajatus on, että sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaa viisi sote-aluetta, ja kunnat sekä kuntayhtymät tuottavat kyseiset palvelut.

Loppumetreillä ovat kuohuntaa aiheuttaneet lausunnot, joissa halutaan vastoin lain henkeä vahvistaa yksityisiä palveluja.

Oudoimman lausunnon ehkä antoi eduskunnan ohjauksessa olevan Kelan johto kärjessä pääjohtaja Liisa Hyssälä (kesk) ja johtaja Helena Pesola (kok), joiden mielestä yksityinen terveydenhuolto olisi nostettava julkisten toimijoiden rinnalle palveluja tarjoamaan.
Kelan valtuutetuille ei lausunnosta oltu puhuttu etukäteen mitään. Kelan sosialidemokraattiset valtuutetut, kansanedustajat Kari Rajamäki Varkaudesta ja Kristiina Salonen Raumalta tuohtuivatkin lausunnosta ja vaativat johtajilta selvitystä.

Salonen ja Rajamäki huomauttivat aiheellisesti, ettei lausunto vastaa eduskunnan parlamentaarisen ohjausryhmän ja poliittisten puolueiden yhteistä näkemystä siitä, miten sote-palvelut jatkossa Suomessa järjestetään.

Kelan kanssa hieman samoilla linjoilla on myös tuore sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok), joka on itse entisenä yksityisen sektorin lääkärinä puhunut voimakkaasti yksityisten palvelujen puolesta.

Kiistely julkisten ja yksityisten palvelujen välillä on ollut ja on yhä pääosin ideologista. Porvarit haluaisivat siirtää yhtä useammat julkiset palvelut yksityisten palveluntuottajien tehtäväksi, kun taas erityisesti työväenpuolueet ovat halunneet puolustaa julkisten palvelujen kehittämistä, ja siihen tähtää myös kaikkien puolueiden hyväksymä uusi sote-laki. Siksi Kelan johdon ja Rädyn lausunnot tuntuvatkin erikoisilta.

On muistettava, että palveluja tuotetaan kansalaisille, jotta he saavat asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta tasavertaiset palvelut. Yksityisten ja usein vielä monikansallisten terveystalojen sijaan rahat on silloin järkevintä sijoittaa julkisiin palveluihin, jotka ovat meidän kaikkien valvonnassa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva