Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.10.2014 - Eläkeratkaisussa riittää vielä hiomista

Viime viikolla työmarkkinajärjestöjen välillä aikaansaatu eläkeratkaisu on pitkän väännön seurauksena synnytetty kompromissi, jossa on sekä hyviä että huonoja elementteja riippuen tarkastelunäkökulmasta.

Monen palkansaajan mielestä eläkeiän alarajan nosto nykyisestä 63 vuodesta 65:een on ratkaisun varjopuoli. Näin kokee erityisesti moni ikääntynyt työntekijä, jonka eläkkeelle pääsy tuntuu karkaavan koko ajan kauemmas.

Vuonna 2017 voimaan astuva uudistus koskisi vuonna 1955 syntyneitä ja nuorempia kansalaisia, joiden eläkeikä nousee asteittain ikäluokka kerrallaan kolme kuukautta vuodessa vuoteen 20125 asti, jolloin kaikkien eläkeikä on 65 vuotta.

Jos vuonna 1955 syntynyt on haaveillut pääsevänsä eläkkeelle täyttäessään 63 vuotta, hän joutuu venyttämään lähtöään kolme kuukautta. Kolmen kuukauden odotus ei kuitenkaan ole kymmenien vuosien työuraan verrattuna pitkä, ja johonkin raja on joka tapauksessa vedettävä.

Asiantuntijat ovat ovat tehneet erilaisia laskelmia ratkaisun vaikutuksista nuorempien ikäluokkien eläkkeisiin, ja vaikka laskelmat eroavat toisistaan jonkin verran, on yhteinen näkemys siitä, että työurien pidentyessä myös eläkkeiden taso nousee hieman. Se on laskettava ratkaisun hyväksi puoleksi yksilön kannalta.

Koko eläkekeskusteluhan alkoi viime vuosikymmenellä, kun silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk) sai Rukan hangilla päähänsä ajatuksen eläkeiän nostamisesta. Sen jälkeen asiaa on väännetty moneen mutkaan, kunnes nykyinen kokoomuksen-sosialidemokraattien monipuoluehallitus antoi työmarkkinajärjestöjen - siis eläkejärjestelmän maksajien edustajien - tehtäväksi neuvotella uusi eläkeratkaisu. Ja tähän on tultu.

SDP on koko ajan ilmoittanut vastustavansa eläkeiän mekaanista nostoa tällä hallituskaudella, ja tämä lupaus pitää. Nykyinen hallitus ja eduskunta eivät eläkeikää nosta. Nyt virkamiesvalmistelu, ja vasta ensi keväänä pidettävien vaalien jälkeen uusi hallitus ja eduskunta käyvät eläkelakien kimppuun.

Lakeja säädettäessä alkaa nyt neuvotellun ratkaisun hionta lopulliseen muotoonsa, ja hiottavaa todella riittää. Ratkaisuun liitetty niin sanotuille työn sankareille tarkoitettu varhennettu työuraeläke on vielä kovin epämääräinen.

Hiomista riittää myös siinä, miten työelämästä saadaan sellaista, että ihmiset jaksavat olla työssä vähintään 65-vuotiaaksi saakka. Varmasti ylivoimaisesti suurin osa palkansaajista haluaisi pidentää työuraansa vapaaehtoisestikin, jos voimat riittäisivät.

Mutta tarvitaan myös asennemuutosta työnantajapuolella siihen, ettei ikääntyviä työntekijöitä heitetä ensimmäisenä ulos ”kehäraakkeina”.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva