Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.9.2014 - Pori tarvitsee ystäviä ja ”ystävät” Poria

Tässä viikonvaihteessa vietettävän Porin Päivän teemana on ”Ystävät tehdään”. Teemalla viitataan ”rakkaiden vihamiesten” eli Porin ja Rauman ystävyyteen mutta myös 50 vuotta jatkuneeseen Porin ja Latvian pääkaupungin Riian ystävyyssuhteisiin.

Porin ja Rauman ystävyyssuhteita voidaan nykyisin pitää hyvinä toisin kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Vaikka porilaisten ja raumalaisten välisestä kilpailusta ja nokittelusta on väsätty paljon vitsejä, niin aikanaan kilpailu oli totista totta. Porin ja Rauman kaupunkien johtavien virkamiesten välit olivat paikoin hyvinkin viileitä, eivätkä luottamushenkilöidenkään välejä aina voinut lämpimiksi kehua.

Enemmän kuin henkilökemiat, huuruisiin väleihin vaikutti kaupunkien keskinäinen kilpailu milloin satamaliikenteestä, milloin valtion rahoista. Vielä parikymmentä vuotta sitten Satakunnan ammattikorkeakoulua perustettaessa kaupunkien välillä käytiin kovia kiistoja.
Nyt voidaan kai todeta, että asiat ovat toisin. Ammattikoulutuksen yhdistäminen sujui jo paljon paremmin, ja nyt esimerkiksi satamien välillä yhteistyö näyttää olevan saumatonta. Vitsejä kerrottaessa ei enää välttämättä pidetä käsiä nyrkissä taskussa.

Porin ja Riian välinen ystävyyskaupunkitoiminta on peruja neuvostoajalta, kun jokaisella suomalaisella kaupungilla piti olla ystävyyskaupunki itärajan takana. Neuvostoaikana valtuuskuntia vaihdettiin tiiviiseen tahtiin. Poriin tulleet vieraat mainostivat Riikaa ”vanhana neuvostoliittolaisena kaupunkina”.

Latvian itsenäistyttyä Porin ja Riian välinen ystävyyskaupunkitoiminta on tasaantunut, ja monen mielestä kiusallista ystävyysliturgiaa on vähemmän. Sen sijaan kaupunkien välillä on asiallisia yhteistyöprojekteja.

Ystävyys-teemalla voisi olla kuitenkin myös laajempikin merkitys erityisesti Satakunnassa. Maakunnan pienemmillä kunnilla on edelleen paljon kyräilyä ja suoranaista epäluottamusta Poria kohtaan. Ilmapiiri on tosin parantunut viime vuosien aikana, mutta meneillään oleva yhdistymisprosessi on jälleen kerran paljastanut, että epäluuloja - vaikkakin useimmiten turhia - on edelleen.

Pori kuitenkin tarvitsee ystäviä maakunnasta. Vaikka Pori on Satakunnan keskuskaupunkina veturi, niin ilman ympäröivän maakunnan tukea se ei pärjäisi. Tosin vielä selvempää on se, etteivät maakunnan kunnat pärjäisi ilman Poria. Pori on ottanut vastattavakseen suuresta osasta maakunnallisia toimintoja ja palveluja, joita kunnat eivät yksinään pystyisi hoitamaan.

Tämä kyräilijöidenkin on syytä muistaa, kun he porilaisia arvostelevat.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva