Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.9.2014 - SDP:ssä ymmärretään Olkiluoto 4:n merkitys

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) veto esittää Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle Pyhäjoelle täydennyslupaa mutta esittää TVO:n Olkiluoto 4:n täydennysluvan hylkäämistä yllätti monet.

Erityisen suuri ja kielteinen yllätys Olkiluoto 4:n hylkäysesitys oli Satakunnassa, jossa on tosin vielä vuosien päässä olevasta hankkeesta odotettu alueen työllisyydelle uutta piristysruisketta. Vapaavuoren esitys on herättänyt kuitenkin kysymyksiä muuallakin. Moni on kysynyt, mitä taka-ajatuksia Vapaavuorella ja kokoomuksella on. Onko tarkoitus siirtää OL 4:n lupa ”keittiön kautta” Fortumille Loviisaan? Vai onko tavoitteena hallituksen kaataminen? Tiedossahan on ollut mm. sosialidemokraattien myönteinen suhtautuminen Eurajoen jatkohankkeeseen.

Hallituksen torstainen päätös hyväksyä Fennovoiman ja Rosatomin täydennyslupa jo sinällään horjutti hallituksen asemaa, koska vihreät nyt jättävät hallituksen. Sillä on eduskunnassa enää 101 edustajan enemmistö, ja opposition mahdollisuudet kaataa hallitus eduskunnan äänestyksessä ovat kiinni enää hyvin pienestä.

Oma lukunsa on, mitä tapahtuu Olkiluoto 4:n luvan kanssa. Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) vaati torstaina TVO:n lupahakemuksen paperit tutustumista varten itselleen eli Vapaavuoren hylkäävä esitys jäi pöydälle.

Rinne on jo aiemminkin sanonut kannattavansa TVO:n täydennysluvan myöntämistä. Niinpä on odotettavissa, että hän on edelleenkin samalla kannalla. Oletettavaa on, että Rinteen myötä hallituksessa vain SDP:ssä ymmärretään Olkiluoto 4:n merkitys Satakunnalle ja koko maan energiavarmuudelle.

Koska hallituksen tilanne on käynyt koko ajan herkemmäksi, on mahdollista sekin, että TVO:n lupahakemus aiheuttaisi hallituskriisin edellyttäen että sosialidemokraatit panevat kovan kovaa vastaan.

Pääministeri Alexander Stubbilla on kuitenkin kova halu pysyä pääministerinä ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin saakka, eivätkä demaritkaan ennenaikaisia vaaleja rakasta. Niinpä hänen johdollaan kokoomus saattaa myöntyä kompromisseihin TVO:n lupahakemuksen käsittelyssä ja näin ainakin lykätä ellei estää ennenaikaisten vaalien uhka.

Selvää on, että oppositiossa odotetaan ennenaikaisia vaaleja kieli pitkällä. Varsinkin keskusta on voimiensa tunnossa hyvien galluplukujen ansiosta. On kuitenkin muistettava, että ainoa todellinen gallup tehdään vaalipäivänä, koska se sitten onkaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva