Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.9.2014 - Puuliitto käy vaaleihin

Kuluvan vuoden vähiin ay-vaaleihin kuuluvat SAK:laisen Puu- ja erityisalojen liiton eli Puuliiton valtuustovaalit alkavat postiäänestyksenä ensi tiistaina. Puuliitto edustaa puu- ja metsäalan työntekijöitä, joita liiton jäseninä on noin 42 000.

Puuliitto on ollut tähän asti sosialidemokraattien hallitsema, ja vaalien ainoa todellinen jännitysmomentti yleisellä tasolla lienee, millä tasolla sosialidemokraattien ja sitoutumattomien Yhteistyövaaliliiton saama enemmistö on seuraavat viisi vuotta.

Edelliset liittokokousvaalit Puuliitossa pidettiin niinkin kauan sitten kuin vuonna 2005. Seuraavien vaalien koittaessa Puuliitto oli mukana suunnittelemassa SAK:n teollisuusliittojen yhdistymistä, ja Puuliiton hallintokin päätettiin valita sopuvaalilla vuoden 2005 tuloksen perusteella. Silloin Yhteistyövaaliliiton kannatus oli 62,2 prosenttia.

Suuren teollisuusliiton muodostamisesta ei sillä kertaa kuitenkaan tullut mitään, ja Puuliitossakin on vietetty rauhaisaa elämää.
Nyt Yhteistyövaaliliiton tavoitteena on lisätä kannatustaan entisestään. Vaikka poliittiset taistelut sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton välillä ovat mennyttä aikaa useimmissa SAK:n liitoissa, on enemmistön suuruudella kuitenkin merkitystä esimerkiksi siinä, miten vahva on puheenjohtajan asema. Enemmistö valitsee puheenjohtajan, ja tasapainoliitossa puheenjohtaja joutuu usein kamppailemaan paitsi työnantajaa myös liittonsa vähemmistöryhmää vastaan.

Puuliiton puheenjohtajana on nyt Sakari Lepola (sd), ja hän saanee jatkomandaatin, ellei hän sitten päätä jäädä eläkkeelle. Se nähdään viimeistään marraskuussa, jolloin nyt valittava uusi 41-jäseninen valtuusto kokoontuu ensimmäisen kerran.

Yksi uuden valtuuston viisivuotiskauden asioista saattaa olla jossakin vaiheessa myös pohtia uudelleen SAK:n teollisuusliittojen fuusiota. Aihetta ovat viritelleet mm. aiemmin Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (sd) sekä elokuussa TEAMin 120-vuotisjuhlassa puhunut SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd).

Molemmilla puheenjohtajilla on lukkarinrakkautta suurliittoa kohtaan. Metallin osallistumisen fuusioon esti vasemmistoryhmä demarien kannattaessa fuusiota. Lyly oli viime vuosikymmenen lopulla taas selvitysmiehenä sorvaamassa liittofuusiota.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva