Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.8.2014 - Luvia tienhaarassa

Luvian kunta on heikentyneen taloutensa takia kauniisti sanottuna tienhaarassa ja rumasti sanottuna kuilun partaalla. Mutta tästä tienhaarasta tai kuilusta ei selvitä kääntymällä takaisin, vaan nyt on valittava, miten jatketaan eteenpäin.

Luvian taloudessa eivät mitkään tekijät saisi enää huonontua. Apua haetaan talouden tasapainottamissuunnitelmasta, mutta sen keinot tuntuvat pikku purosilta, kun puolelta jos toiselta tulee yllättäviäkin satojen tuhansien eurojen menoja. Luvian tileissä on 940 000 euroa kattamatonta alijäämää, ja kriisikunnan tunnusmerkit uhkaavat muutenkin lisääntyä.

Luvia on mukana kahdessa kuntajakoselvityksessä, joissa kummassakin on valinnan paikka syyskuun lopulla. Valtuustot päättävät, mitkä kunnat jatkavat selvitysvaiheesta varsinaisiin yhdistymissopimusneuvotteluihin. Porin selvitysalueessa ovat mukana Luvian lisäksi Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen ja Ulvila. Keski-Satakunnan kuntajakoselvityksessä ovat mukana Luvian lisäksi Kokemäki, Harjavalta, Nakkila ja Eurajoki.

Kuilun partaallakin monet luvialaiset haluaisivat kunnan edelleen pysyä pyristelevän itsenäisenä. Viestintuojaa, joka sanoo, että nyt pitää olla realistinen, pystytäänkö itsenäisyys säilyttämään, ei saa ”ampua”.

Syyttelyä voi tietysti harrastaa, ja ihmetellä vaikkapa valtuuston kesäkuista päätöstä rahoittaa velaksi jäähalliyhtiön kylmälaite- ja jäänhoitokonehankinnat. Lainaa otettiin sitä varten lisää  226 000 euroa.

Jos ja kun kunnissa satsataan vapaaehtoisiin menoihin esimerkiksi kulttuurin tai urheilun alueella, päättäjät saavat helposti haukut niskaansa. Satsaukset ovat aina paradoksaalisia, sillä toisaalta niillä parannetaan kunnan vetovoimaa ja saadaan jopa lisää asukkaita, mutta toisaalta niillä sitten lisätään muita kuin aivan pakollisia menoja.

Koulurakennusten kunnostamiseen on Luvialla ollut pakko upottaa rahaa sisäilmaongelmien takia. Siihen ei kenelläkään ole nokan koputtamista. Perusopetus on paitsi kunnan niin koko maan tulevaisuuden peruskivi.

Vanhustenhuollossa ei Luvialla ole päästy asetettuun tavoitteeseen, " Laarukast vanhuutt' Luviall' ", sillä läheskään kaikki vanhukset, jotka ovat ikänsä maksaneet veronsa Luvialle, eivät saa hoitopaikkaa omasta kunnasta, vaan joutuvat muualle asumaan, kauaksi omaisistaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva