Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.8.2014 - Perhepolitiikassa huomioitava myös yksin asuvat

Hallitus suunnittelee valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) johdolla ensi vuodeksi verohelpotuksia pieni- ja keskituloisille lapsiperheille. Tämä onkin oikein, mutta päättäjien olisi suunnattava huomionsa perhepoliittisia päätöksiä tehdessään myös yksin asuviin, joiden määrä kasvaa koko ajan.

Rinne ottikin SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Lappeenrannassa tällä viikolla esiin yksin asuvien ongelman.
Hän huomautti, että yhteiskuntamme on rakennettu vanhan oletuksen varaan, että jokaisessa taloudessa on kaksi elättäjää. Tähän ongelmaan on Rinteen mielestä vihdoin tartuttava. Elinkustannukset ovat usein yksinasuvalle yhtä korkeat kuin kahden hengen taloudessa.

Rinne toivoi asiasta laajempaa poliittista keskustelua ennen seuraavan hallituksen ohjelman muodostamista.
Suomessa on tällä hetkellä jo noin miljoona yhden hengen taloutta. Erityisesti vanhuksille yksin eläminen on usein pakon sanelemaa, ja se tuo mukanaan todellista yksinäisyyttä ja myös turvattomuutta.

Yhä useammalle nuoremmalle yksin asuminen on kuitenkin vapaaehtoinen ratkaisu, joka näkyy erityisesti kaupungeissa. Heitä ei pidä siitä rangaista.

Nuoremman polven yksin asuvat voivat olla opiskelijoita, mutta tähän ryhmään kuuluu yhä useammin myös tavallisia työssä käyviä tai työttömiä kansalaisia, jotka muodostavat yksinään perheen. Näin ollen heidän asiansa pitäisi olla myös osa perhepolitiikkaa.

Yksin asuvat joutuvat kitkuttelemaan samojen maksujen kanssa kuin ne taloudet, joissa menoja voidaan jakaa kahden ihmisen kesken: vuokrat, sähkö, vakuutukset, kulkeminen.

Tilannetta kiristää vielä se, että pienten asuntojen vuokrat ovat suhteessa kalliimpia kuin suurempien perheasuntojen.
Yksin asuvien taakka ulottuu koko yhteiskuntaan, kuten kulutukseen. Päivittäistavarakauppa suosii suurempia perhepakkauksia, joiden kilohinta on kalliimpi on pienten pakkausten. Yksin asuvan ei kannata ostaa halvemmalla puolen kilon leikkelepakettia, josta pienen kulutuksen takia puolet ehkä menisi hukkaan.

Yhteiskunnan rakenne muuttuu koko ajan. Yksin asuvia pidettiin menneinä vuosikymmeninä poikkeuksina, usein syrjäytyneinäkin. Yksinäisissä on edelleenkin syrjäytyneitä kansalaisia, mutta useimmilla on tänään vilkasta sosiaalista elämää. He eivät ole niin sanottuja sosiaalitapauksia, vaan heidät on huomioitava perhepolitiikkaa kehitettäessä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva