Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.8.2014 - Rinne on hyvällä tiellä

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) ensimmäinen budjettiehdotus lupaa ensi vuonna helpotuksia lapsiperheille ja eläkeläisille. Budjetti avittaa talouskasvua, luo uusia työpaikkoja ja tähtää valtion lisävelkaantumisen puolittamiseen, vaikka ensi vuonna valtionvelan määrä nouseekin 100 miljardiin euroon.

Merkittävää on 88 miljoonan euron lisäraha liikenne- ja väylähankkeisiin. Kun lisäpanostuksia on luvassa myös asuntotuotantoon, niin budjetin pitäisi vaikuttaa varsin nopeasti työllisyyteen. Tätä lisää vielä pk-yritystoiminnan lisätuki.

Pieni- ja keskituloisille lapsiperheille sekä eläkeläisille esitetyt verokevennykset lisäävät ostovoimaa. Verokevennykset eivät ole vielä tarkasti selvillä, mutta pienituloiset eläkeläiset saavat takuueläkkeeseen 10 euron korotuksen, ja  eläketulovähennystä korotetaan pieni- ja keskituloisille eläkeläisille. Nämä kaikki lisäävät ostovoimaa juuri siellä, missä lisäraha menee suoraan kulutukseen.

Voidaankin hyvällä syyllä sanoa, että Antti Rinne on budjettiesityksineen hyvällä  ja oikealla tiellä . Näkyvissä on talouspolitiikan jonkinasteinen suunnan muutos oikeudenmukaisempaan suuntaan. Rinne haluaa panostaa erityisesti kotimarkkinoille ja sitä kautta työllisyyteen. On muistettava, että talouden murroksessa on menetetty kymmeniä tuhansia työpaikkoja.

Toki riskejä ja epävarmuustekijöitä on näinä aikoina runsaasti. Niistä merkittävin on Ukrainan tilanne. Valtiovarainministeriön ja pääministeri Alexander Stubbin lausunnoista päätellen koko hallituksen näkemys on, ettei Ukrainan kriisi vaikuta merkittävästi Suomen talouteen. Lähiajat osoittavat kuitenkin sen, miten EU:n Venäjä-pakotteet ja Venäjän nyt asettamat vastapakotteet vaikuttavat Suomeen. Vaikutuksista ainakin osa talousasiantuntijoista on eri mieltä hallituksen kanssa.

Ukrainan kriisin keskellä valtion panostaminen kasvuun on erityisen tärkeää. Kasvun vauhdittamisella pyritään myös siihen, että valtion lisävelanotto lähtee supistumaan. Ensi vuonna velkaa otetaan vielä yli 7 miljardia euroa, ja velkamäärä nousee lähes 100 miljardiin euroon.

On muistettava, että jos työllisyys saadaan nousemaan, vaikuttaa se jatkossa lisävelanottoon vähentävästi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva