Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.7.2014 - Kaksinaismoralismi alkoholipolitiikassa syytä jättää pois

Suomen kaksinaismoralistinen alkoholipolitiikka nousi jälleen esille Porin Jazzin yhteydessä, kun lainsäädännön tiukasta tulkinnasta johtuen omien alkoholijuomien vienti Kirjurinluodon konserttipaikalle kiellettiin.

Keskustelu määräysten puolesta ja niitä vastaan kävi kiivaana jo ennen jazzjuhlia, mutta keskustelu ei laantunut vielä soiton hiljennyttyä. Keskustelu ja myös Kirjurinluodon todellisuus ovat jälleen kerran osoitus alkoholipolitiikan ristiriitaisuudesta.

Valtiovalta ja terveysviranomaiset ovat perinteisesti yrittäneet hillitä suomalaisten alkoholinkäyttöä milloin valistuksen, milloin rajoitusten ja ennen kaikkea verotuksen avulla. Alkoholin terveyshaittoja ei voi kukaan kiistää. Erityisesti kun alkoholin käyttö riistäytyy käsistä, seuraukset saattavat olla monella tapaa kohtalokkaat. Hyvistä tarkoitusperistä huolimatta viranomaiset haksahtavat rajoituksissaan keinoihin, joiden lopputulos on usein päinvastainen.

Ristiriitaa on myös alkoholin verotuksessa. Viinavero on valtiolle merkittävä tulonlähde. Jos alkoholin ostaminen kotimaassa vähenee, ja kuluttajat korvaavat sitä esimerkiksi tuomalla halpaa viinaa ja olutta Virosta, syntyy valtion tuloihin aukko.
Suo siellä, vetelä täällä.

Pori Jazzin esimerkki osoittaa sen, että jos väki haluaa hyvän konserttitunnelman aikaansaamiseksi nauttia viiniä, sitä nautitaan tavalla tai toisella rajoituksista huolimatta. Kun koko jazzyleisö ei halunnut ostaa anniskelualueelta niitä 20 euron viinipulloja, osa yleisöstä turvautui vanhaan keinoon eli ns. pohjiin ennen konserttialueelle menoa. Jos pohjia otettiin vähän liikaa, humaltuminen alkoi toden teolla vasta konserttialueella, ja Porissa näytti käyneen nyt entistä useammin näin. Humalaisia oli liikkeellä runsaasti, toisin kuin aiempien vuosien jazzkonserteissa.

Porin jazzjuhlat ovat olleet perinteisesti siistejä, ja etenkin Kirjurin konserteissa on ollut hyvin vähän järjestyshäiriöitä, vaikka kansa on nauttinut omia juomiaan. Häiriöt ovat keskittyneet ennemmin ilmaisten viinojen vip-teltoille. Tavallinen jazzkansa on osannut nauttia eväistään ja musiikista. Yleisö on rock-festareita varttuneempaa ja kokeneempaa myös alkoholin käytössä.

Nyt alkoholilakeja olisikin muutettava kiireen vilkkaa niin, että paikallinen poliisi voisi ratkaista tapahtuman luonteen ja yleisön perusteella sen, mihin yleisö voi viedä omia juomia, mihin ei.

Lopputulos olisi varmasti kokonaisuuden kannalta parempi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva