Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.7.2014 - Arkkipiispa vei Suomi Areenaa uusille urille

Päättymässä olevalla Suomi Areena -viikolla Porissa on vieraillut suuri joukko yhteiskunnan silmäätekeviä kuten poliitikkoja, ay-johtajia, yritysjohtajia ja erilaisten kansalaisjärjestöjen edustajia.

Yli sadan keskustelijan joukosta nousi kuitenkin yksi ylitse muiden, kun arkkipiispa Kari Mäkinen viikon avaustilaisuudessa pyysi seksuaalivähemmistöiltä anteeksi sitä, kuinka julmasti sekä yhteiskunta että kirkko ovat seksuaalivähemmistöjä kohdelleet.

Selittelemättä ja kiertelemättä arkkipiispa totesi, että homoseksuaaliset ihmiset ovat vuosien varrella joutuneet yhteiskunnassa ja kirkossa torjutuiksi sairauteen, rikokseen tai erityiseen syntisyyteen vedoten. – Se on julma osa suomalaista kertomusta, myös kirkon kertomusta, hän lisäsi.

Paitsi että Kari Mäkisen kannanotto pitää paikkansa, se oli myös rohkea veto. Niin syvälle menevää kannanottoa ei Porin Suomi Areenassakaan ole juuri kuultu. Voidaan siis todeta, että arkkipiispa vei rehellisyydellään ja avoimuudellaan Suomi Areenaa uusille urille.
On selvää, ettei Suomen evankelisluterilainen kirkko ole yksimielinen suhtautumisessa homoihin. Se on jo nähty ja kuultu tämän viikon aikana esitetyissä puheenvuoroissa. Kristikansan joukossa on edelleen niitä, jotka pitävät homoutta syntinä, jopa sairautena.
Mäkistä voidaan kiitellä rohkeudesta, että hän esitti anteeksipyynnön silläkin uhalla, että se saattaa lisätä kirkon opillisia kiistoja ja hajaannusta.

Toisaalta Mäkisen kannanotto ei ollut suuri yllätyskään. sillä hän on aiemminkin esittänyt samantapaisia ajatuksia.
Keskustelun kiihkeydessä on kuitenkin syytä huomioida sekin, ettei arkkipiispa ottanut ainakaan suoraan kantaa siihen, tulisiko kirkon siunata homot ja lesbot avioliittoon. Se on edelleen oma keskeneräinen kiistansa.

Eri asia on, miten kannanotto vaikuttaa eduskunnan käsittelyssä olevan sukupuolineutraalin avioliittolain etenemiseen.
Suomi Areenalle saadaan Porin kaupungin ja MTV 3:n yhteistyönä taas jatkoa vuoden kuluttua. On toivottavaa, että silloin Porissa kuultaisiin lisää rohkeita puheenvuoroja, jotka vaikuttavat koko yhteiskunnan keskusteluun.

Mutta sehän ei riipu välttämättä järjestäjistä vaan siitä, kuinka rohkeita keskustelijoita Poriin jälleen tulee.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva