Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.6.2014 - Rinne lunasti puheitaan

Kun Antti Rinne toukokuussa valittiin SDP:n uudeksi puheenjohtajaksi, julkisuudessa epäiltiin vahvasti, etteivät hänen teesinsä esimerkiksi kevään kehysriihen korjaamiseksi tule toteutumaan. Juhannuksen alla saavutettu sopu Aleksander Stubbin (kok) minihallitusneuvotteluissa osoitti kuitenkin sen, että Rinne on ainakin suurimmaksi osaksi puheidensa mittainen.

Neuvotteluissa saavutettiin useita SDP:n tavoitteita. Kuten Antti Rinne alkuviikolla SDP:n  puoluevaltuustossa totesi, neuvotteluissa SDP ei saavuttanut missään nimessä kaikkia tavoitteitaan, mutta pitkälti tämä hallitusohjelma kirjoitettiin sosialidemokraattien tavoitteiden pohjalta.

Rinteen oli puolueen päättäjille helppo todeta, että neuvotteluissa saatiin kasaan historiallinen kasvu- ja työllisyyspaketti, jonka koko vipuvaikutuksineen on miljardiluokkaa. Tässä paketissa on leimallisesti nimenomaan SDP:n kädenjälki. Niinpä myös puoluevaltuuston oli helppo hyväksyä SDP:n jatkaminen viiden puolueen hallituksessa sen toimikauden loppuun eli ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Monelle kokoomuslaiselle saattoi olla yllätys, että oikeistolaisena kokoomuksen puheenjohtajakamppailussa esiintynyt Stubb antoi sosialidemokraatille periksi monessa asiassa kuten esimerkiksi oppivelvollisuuden pidentämisessä vuodella, jota Stubb itsekin ilmoitti linjapuheessaan vastustavansa.

Oleellista oli kuitenkin se, että päivitetty hallitusohjelma hyvittää verohelpotuksin lapsilisien korotusta ja ennen kaikkea lähes kaksinkertaistaa kehysriihen kasvupaketin. Vaikka joidenkin mielestä elvytys on sanana mennyttä aikaa ja jopa pannaan julistettu, niin käytännössä minihallitusneuvotteluissa saatiin aikaan merkittävä elvytyspaketti työllisyyden parantamiseksi vauhdittamalla investointeja ja tukemalla mm. pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa. Pk-sektorihan on se, joka lähes ainoastaan synnyttää uusia työpaikkoja.

Neuvottelujen selkeä kauneusvirhe on se, ettei vieläkään pystytty perumaan eläkeindeksin leikkausta, joka sekin oli sosialidemokraattien tavoite. Tämä on ymmärrettävästi karvas pala eläkeläisille, jotka ovat pitkään kritisoineet leikkausta ja odottivat nyt korjausta.

Karvain pala päivitetty hallitusohjelma on kuitenkin oppositiolle, erityisesti perussuomalaisille. Timo Soinin pelkona on nyt, että sen pahin kilpailija SDP saa uutta potkua kannatukselleen, mikä merkitsee perussuomalaisille vaalitappiota ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva