Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.5.2014 - Joko tuli pohjakosketus?

Menneet EU-vaalit olivat sosialidemokraateille todellinen pohjakosketus, kun puolue ylsi vain 12,3 prosenttiyksikön kannatukseen ääniosuuden pudottua edellisistä vuoden 2009 eurovaaleista 5,2 ja vuoden 2012 kuntavaaleista 7,3 prosenttiyksikköä.

SDP:n edelle menivät niin kokoomus (22,6) keskusta (19,7) ja perussuomalaiset (12,9). Sosialidemokraattien kannattajia ei paljon lohduta se, että perussuomalaisilta jäi heidän odottamansa eurojytky saavuttamatta. Se, että puolue ylsi sosialidemokraattien tavoin vain kahteen paikkaan Brysselissä oli kuitenkin selvä pettymys puheenjohtaja Timo Soinille.

Toisaalta myös kokoomukselta jäi saamatta puolueen tavoittelema neljäs paikka, samoin keskusta pysyi kolmessa paikassa.
Yhtä kaikki, vaalitulos oli sosialidemokraateille pettymys. Samalla se oli osoitus puolueelle siitä, että politiikkaa pitää muuttaa. Alhainen äänestysprosentti tietysti selittää heikkoa tulosta, eikä ehdokasasettelukaan välttämättä onnistunut sataprosenttisesti, kun SDP:n listalta puuttuivat esimerkiksi presidentti Tarja Halosen kaltaiset imurit. Oleellinen kysymys on kuitenkin se, miksi sosialidemokraattien kannattajat jäivät kotiin?

Toinen oleellinen kysymys on, oliko tämä pohjakosketus? Tuskin kukaan odotti, että muutoshakuisen Antti Rinteen valinta SDP:n uudeksi puheenjohtajaksi kaksi viikkoa ennen eurovaaleja olisi vaikuttanut tulokseen. Samaan tulokseen SDP olisi varmasti jäänyt myös Jutta Urpilaisen johdolla.

Antti Rinne myönsi vaalituloksen selvittyä, että turpaan tuli. Hänen mielestään tämä oli se pohjakosketus, josta ainoa suunta on edetä ylös pääministeripuolueeksi. Hän totesi SDP:n tarvitsevan nyt vaaliohjelman, joka sisältää konkreettisia asioita ja joka puhuttelee tavallisia kansalaisia.

SDP:n todellinen koitos onkin ensi huhtikuussa pidettävät eduskuntavaalit, joihin puolueen pitää valmistautua huolella. Valmistautumisella alkaa olla jo kiire, sillä erityisesti kokoomuksella ja keskustalla, mutta myös perussuomalaisilla, on nyt sellainen etumatka, jossa riittää kirimistä.

Tänään Helsingissä kokoontuva SDP:n puoluevaltuusto varmasti pui EU-vaalien tulosta huolella. Tähän tulokseen ei kannata kuitenkaan jäädä makaamaan, vaan suunta on nyt käännettävä rohkeasti eteenpäin: ensin tulevat minihallitusneuvottelut ja sitten eduskuntavaalit.

Vain tulevaisuuteen katsomalla ja heräämällä tämäkin katastrofi käännetään voitoksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva