Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.4.2014 - Porin ikävät päätökset tuskin jäivät kouluihin

Porissa saatiin viimein ratkaisuun repivät kiistä kouluverkosta. Kaupunginvaltuusto päätti useiden äänestysten jälkeen sulkea kaksi lukiota ja viisi pikkukoulua. Erityisesti kiistaa aiheuttivat Meri-Porin kouluolot, kun valtuusto päätti lakkauttaa Meri-Porin lukion ja siirtää oppilaan keskustaan. Samoin kävi Länsi-Porin lukiolle, mutta sen lakkauttamisesta päättäjät olivat yksimielisiä.

Eniten tunteita kaihersivat kuitenkin alakoulujen lopetukset Lattomerellä, Mäntyluodossa, Toukarilla ja Herralahdessa. Pihlavan koulun lopettamisesta ja toiminnan siirtämisestä lukion tilalle perustettavaan Meri-Porin yhtenäiskouluun sentään oltiin yksimielisiä.

Valtuuston keskustelussa kaivettiin tunteikkaasti esiin sellaisetkin asiaan kuulumattomat vedot kuten että kun pikkukoulu loppuu, lapsiperheiden on myytävä kotinsa. Toisaalta vanhempien tuntemukset ovat ymmärrettäviä, mutta rajansa kaikella. Jos lapsi jatkossa kuljetetaan jokunen kilometri bussilla isompaan ja parempikuntoiseen kouluun, ei kai sen takia pidä elinympäristöä vaihtaa. Kymmenet tuhannet lapset kuljetetaan bussilla tai taksilla kouluun nykyisinkin ilman suuria valitusvirsiä.

Valtuutettujen tunteilut onkin laitettava politiikan teon piikkiin.

Sosialidemokraatit olivat kouluverkkopäätöksessä ratkaisijan roolissa. Ryhmä olikin valmis kokoomuksen tavoin siihen, että oppilaskadosta kärsivät pienet koulut kannattaa lopettaa ja oppilaat kuljettaa suurempiin, mutta myös parempikuntoisiin kouluihin.
Demarien ratkaisijan rooli tulikin esiin Reposaaren ja Enäjärven koulujen säilyttämisessä. Vaikka kokoomus yritti vääntää demareita mukaansa, niin jo kaupunginhallituksessa SDP:n tekemä päätös piti. Reposaaresta oppilaiden koulutie Pihlavaan olisi käynyt liian pitkäksi, ja Enäjärvellä taas riittää oppilata nykyiseenkin kouluun.

Demarit saivat ”kyytiä” niin oikealta kuin vasemmalta. Vasemmistoliittokin löysi taas vanhan räksyttäjän roolinsa, mutta ratkaisu oli rakentava ja varmasti oikea. Ääniäkin voi mennä, mutta kaupunkilaisten kokonaisetu tuli valvotuksi.

Nyt yksi kiista on viety loppuun, mutta kaupungin päättäjät joutuvat vielä jatkosakin ikävien päätösten eteen. Siitä pitävät huolen mm. valtionosuuksien menetykset ja tarve sopeuttaa kaupungin taloutta.

Seuraava aalto tulee eteen kesän korvalla. Silloin mitataan se, ovatko pienet ryhmät edelleen vain räksyttäjiä, vai haluavatko ne todella kantaa vastuuta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva