Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.4.2014 - Kun kukaan ei huoli - Lavian kohtalo on kova

Piskuinen Lavian kunta Porin ja Kankaanpään välissä on hankalassa raossa, kun kriisikunnan statuksen saanut kunta ei kelpaa kummallekaan naapurikaupungille, mutta yksinkään se ei pysty jatkamaan.
Lavian kunnanvaltuusto päätti tällä viikolla yhden äänen enemmistöllä, että se haluaa liittyä Porin sijasta Kankaanpäähän. Samaan aikaan Kankaanpään kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin selvällä enemmistöllä, ettei se huoli kriisikuntaa helmoihinsa.

Valtioneuvosto on ajanut Lavian liittämistä Poriin, ja alkuvuodesta se teetti Ulvilan entisellä kaupunginjohtajalla Arto Saarisella Porin ja Lavian välisen kuntajakoselvityksen, jossa liitos Poriin nähtiin ainoaksi realistiseksi mahdollisuudeksi turvata lavialaisten asukkaiden palvelut.

Porin kaupunginvaltuuston on tarkoitus maanantaina päättää siitä, huoliiko se Laviaa osaksi Poria. Näyttää kuitenkin siltä, ettei Porikaan haluaisi ottaa Laviaa riesakseen.

Koska vapaaehtoista kuntaliitosta näytä syntyvän, ovat avaimet valtioneuvostolla, joka voi lain mukaan liittää kriisikunnan pakolla toiseen kuntaan. Kuntaministeri Henna Virkkusen (kok) kanta on ollut alusta pitäen, että Lavia pitää liittää Poriin. Niinpä on odotettavissa, että valtioneuvosto päättää kesän korvalla pakkoliitoksesta Porin ja Lavian välillä.

Lavian tilanne ei ole kadehdittava. Kunnan talous on ajautunut niin pahasti kuralle, että se ei juuri voi sanella ehtoja, joilla se se liitetään suurempaansa. Kunnan asukkaita ei voi kuitenkaan jättää ilman palveluja, joten vastaanottavakaan kunta ei voi käyttäytyä ylimielisesti liitoskuntaa kohtaan.

Kepujohtoisen kunnan päättäjät ovat yrittäneet kalastella sekä Kankaanpäältä että Porilta ehtoja, joilla he voisivat hyväksyä kumppanikseen jomman kumman. Tärkeintä on ollut tietysti sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaaminen lähipalveluina, mutta esillä on ollut myös mm. Lavian lukion säilyminen.

Kun Lavian valtuusto tällä viikolla käsitteli liitosasiaa, päättäjien puheissa tunteet pääsivät valloilleen. Porin vastustajat pitivät selvänä, että Pori veisi Laviasta lukion.

Nykyoloissa lienee kuitenkin selvää, että lavialaiset joutuvat joka tapauksessa luopumaan omasta lukiostaan viimeistään muutaman vuoden kuluessa. Valtio on kiristämässä lukioiden rahoitusta, ja moni muukin pieni lukio Suomessa joutuu sulkemaan ovensa ja oppilaat siirtymään suurempiin lukioihin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva