Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.4.2014 - Tv 2:n Venäjä-ilta alitti riman

Tv 2:n Ajankohtaisen kakkosen Venäjä-ilta tiistaina on saanut osakseen paljon kritiikkiä, eikä aiheetta. Tv-kanavilla lähetetään paljon mielenkiintoisia keskusteluja, ja Ajankohtaisen kakkosenkin keskusteluteemat ovat olleet toisinaan kiinnostavia, mutta tämän Venäjä-illan kohdalla on pakko kysyä, mikä oli sen oletusarvo ja yhteiskunnallinen merkitys?

Venäjä ja Vladimir Putinin toimet Ukrainassa sekä äkisti kylmän sodan tunnelmaa lähestynyt poliittinen tilanne Euroopassa on ymmärrettävästi suomalaisia kiinnostava aihe. Jotkut pelkäävät itänaapurin uhkaavan Suomeakin, mutta useimmat suhtautuvat Suomen turvallisuustilanteeseen kuitenkin rauhallisesti. Tähän tilanteeseen ei tiistainen keskustelu tuonut mitään lisäarvoa.

Se, että tv-studioon haalitaan keskustelijoiksi henkilöitä, jotka edustavat vastakkaisia näkemyksiä, on onnistuessaan hyvää journalismia, mutta Venäjä-ilta oli niin tässä kuin monessa muussakin mielessä rimanalitus. Vaikka Yleisradion pitää antaa kaikkien kukkien kukkia, tämän Venäjä-illan kaltaista tv-ohjelmaa ei kuitenkaan kaivattaisi.

Kun keskustelijat huutavat toistensa päälle ja kaiken lisäksi solvaavat toisiaan, ei sellaisella keskustelulla ole mitään arvoa, eikä se johda mihinkään. Keskustelu karkasi toimittajiensa käsistä, ja ohjelman seuraaminen oli useimmille katsojille enemmän hermoja raastavaa kuin viihdytävää tai mielenkiintoista, jollaista hyvä keskustelu parhaimmillaan on.

Venäjä-illan keskustelijat olivat pääosin tv-katsojien valitsemia. Ajatus saattaa kuulostaa hyvältä, mutta tämänkertainen keskustelu osoitti sen, että ohjelman osallistujien pitää olla journalistien journalistisin perustein valitsemia. Osallistujia ei pidä valita huutoäänestyksellä. Pahimmassa tapauksessa tuloksena saattaa olla katastrofi, jossa joukko äänekkäitä ihmisiä huutelevat toisilleen suorassa lähetyksessä omia mielipiteitään muka totuuksina.

Selvää on, että kansalaiskeskustelulle pitää antaa mediassa tilaa, eikä kaikkien tarvitse olla niin sanottuja asiantuntijoita keskustelun ammattilaisista puhumattakaan. Pitää kuitenkin antaa tunnustus kansanedustaja Ilkka Kanervalle (kok) ja Yleisradion Moskovan kirjeenvaihtajalle Marja Manniselle. Heillä oli riittävästi tietoa, että he pystyivät esittämään asiallisesti perusteltuja mielipiteitä Venäjän tilanteesta.

Suosittelemme Ajankohtaisen kakkosen toimitukselle tiukkaa jälkipuintia Venäjä-iltansa onnistumisesta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva