Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.3.2014 - Vasemmistoliitolta loppui kantti

Vasemmistoliiton lähtö kuuden puolueen hallituksesta kehysriihen yhteydessä ei tullut varsinaisena yllätyksenä. Puoletta on veikattu pidempään hallituksen ensimmäiseksi lähtijäksi. Mutta kun se päätti erota hallituksesta juuri nyt, viestii siitä, että puolueelta loppui kantti. Vasemmistoliitto ei uskaltanut ottaa vastuuta niistä kipeistä päätöksistä, joita maan talouden kuntoonsaattaminen edellyttäisi.
Toki hallitukset päätöksiä voidaan arvostella erityisesti siitä, että ne rokottavat pahasti lapsiperheiden taloutta. Myös työttömyysturvan heikennykset ovat ikäviä. Painotukset olisivat voineet olla toisenlaisiakin.

Sosialidemokraattien esitys, että lapsilisiä olisi hieman korotettu ja pantu verollisiksi, olisi ollut selkeästi oikeudenmukaisempi kuin nyt toteutettava leikkaus. Mutta kuten useasti ennenkin nykyisessä hallituksessa, kokoomus on vetänyt muiden porvaripuolueiden tuella pidemmän korren.

On selvää, etteivät sosialidemokraatit voi olla tyytyväisiä kehysriihen kaikkiin tuloksiin, mutta puolue katsoi laihan kompromissin paremmaksi vaihtoehdoksi kuin lihavan riidan ja mahdollisesti lähdön hallituksesta. Ilman sosialidemokraatteja toisena pääpuolueena hallituksen säästö- ja veroratkaisut olisivat merkinneet huomattavasti kylmempää kyytiä vähäväkisille ja myös keskituloisille palkansaajatalouksille. Siitä kokoomus olisi pitänyt huolen.

Todennäköistä on, että lauantaina kokoontuvassa SDP:n puoluevaltuustossa kuullaan myös hallituksen arvostelua.
Selvää lienee myös se, että SDP:n olo nyt viisikoksi muuttuvassa hallituksessa käy entistä tukalammaksi nyt kun vasemmistoliitto lähti. On muistettava, että jos SDP halusi vasemmistoliiton mukaan, kun nykyistä hallitusta perustettiin kolme vuotta sitten. SDP joutuu nyt yksin puolustamaan niitä, jotka eniten tarvitsevat yhteiskunnan tukea. Tehtävä ei ole helppo.

Vasemmistoliitto ehkä laskee, että se pystyy oppositioon siirtymisellään vahvistamaan omaa asemaansa ensi kevään eduskuntavaaleissa. Vaikutukset ovat kuitenkin todennäköisesti vähäiset ja lyhtyaikaiset. Vasemmistoliitto on liukunut pienten puolueiden sarjaan.

Mutta sosialidemokraattienkaan ei ole helppoa selittää kansalle nyt tehtyjä päätöksiä. Ne saattavat vaikuttaa myös puheenjohtaja Jutta Urpilaisen asemaan toukokuun puoluekokouksessa, kun hän kamppailee paikasta Antti Rinteen kanssa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva