Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.3.2014 - Joukkoliikenne on Porissa ikuinen ongelma

Kulunut leuto ja vähäluminen talvi on heikentänyt Porin joukkoliikenteestä päävastuun kantavan Porin Linjat Oy:n taloutta, kun matkustajat ovat hyvien kelien ansiosta mm. kulkeneet työmatkansa muilla keinoin. Yhtiö laskee menettäneensä kymmenien tuhansien eurojen lipputulot.

Porin joukkoliikenne tuntuu olevan kuitenkin ikuinen ongelma, olipa keli millainen tahansa. Joukkoliikennettä ei ole saatu kannattavaksi kuin joillakin harvoilla reiteillä lähinnä Länsi- ja Meri-Porin suuntaan sekä Sampolaan.

Huonosta kannattavuudesta johtuen Porin joukkoliikenteen palveluja on jouduttu koko ajan supistamaan, koska matkustajia ei ole riittävästi. Ja kun vuoroja vähennetään, turvautuvat matkustajat yhä enemmän muihin vaihtoehtoihin kuten omaan autoon tai polkupyörään.

Porin ja Noormarkun kuntaliitoksen yhteydessä muutama vuosi sitten kaupunki sitoutui siihen, että keskustan ja Noormarkun välille lisätään bussivuoroja. Näin tapahtuikin, ja vuoroja ajettiin lähes tunnin välein. Samalla paranivat mm. Ruosniemen suunnan bussipalvelut. Noormarkkulaiset eivät kuitenkaan ottaneet palvelua omakseen, moni vuoro ajoi puolityhjänä, ja vuoroja on vähitellen supistettu.

Joukkoliikenne on kuitenkin palvelumuoto, jota Porin kokoisessa kaupungissa on oltava, ja Porin kaupunki ostaa linja-autovuoroja bussiyhtiöiltä vuositasolla yli 3 miljoonalla eurolla. Toisin sanoen kaupunki maksaa yhtiöille, jotta ne ajavat puolityhjiä vuoroja.

Porissa on säännöllisin väliajoin keskusteltu myös matkustajille ilmaisesta joukkoliikenteestä, mutta ajatus on jäänyt aina puheiden asteelle. Porin Linjat olisi siihen valmis, mutta kaupunki ei ole omistaja valmis maksamaan. Se edellyttäisi kaupungilta yli kaksinkertaista panostusta joukkoliikennepalvelujen ostoon nykyiseen verrattuna.

Viimeksi Satakunnan ammattikorkeakoulun rehtori esitti opiskelijoille ilmaisia bussikyytejä.

Maksuttomasta joukkoliikenteestä olisi monia hyötyjä. Omien autojen käyttö varmasti vähenisi, ja mm. keskusta pysäköintiongelmat vähenisivät. Ja tietysti se olisi helpotus kotitalouksille.

Joissakin suurissa kaupungeissa ulkomailla on mennyt maksuttomaan joukkoliikenteeseen, mutta Porissa se tuskin on mahdollista vuosiin kaupungin rahatilanteen takia.

Kokeilun arvoista sen sijaan voisi olla nykyisten maksujen puolittaminen, Se kirpaisisi aluksi, mutta saattaisi maksaa itsensä takaisin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva