Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.2.2014 - Työelämän pelisäännöt pidettävä selkeinä

SAK:n tällä viikolla julkistaman luottamushenkilöpaneelin tulokset ovat varsin karua luettavaa, kun joka kolmas SAK:lainen luottamushenkilö kertoo työpaikallaan rikottavan työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia.
Viikonvaihteessa talvipäivilleen Poriin kokoontuvan AKT:n jäsenkentässä sopimusrikkomukset ovat vielä yleisempiä, sillä 57 prosenttia luottamusmiehistä sanoo törmäävänsä sopimusrikkomuksiin.

Kyselyn mukaan SAK:laisilla työpaikoilla poljetaan erityisesti yhteistoimintalakia, jonka piiriin kuuluvat asiat, kuten lomautukset ja irtisanomiset, ovat olleet työpaikoilla viime vuosina arkipäivää. Lisäksi palkkauksen sekä työaikojen sopimusten ja lakien rikkominen tuntuu olevan työpaikoilla yleistä.

Paneelinkaan perusteella ei voi kuitenkaan yleistää, että kaikilla työpaikoilla olisi villin lännen meno, vaan on myös työpaikkoja, joissa sopimuksia noudatetaan.

Hieman yllättävää on tulos, että rikkomukset ovat sitä yleisempiä, mitä suurempia työpaikat ovat. Äkkiseltään voisi olettaa, että suurten yritysten henkilöstöhallinnossa sopimukset ja lait ovat tiedossa, kun taas pienissä yrityksissä isännällä ei välttämättä olisi sopimusten tuntemusta. Onkin mahdollista, että suurissa yrityksissä rikkomukset ovat ainakin osin tietoisia.

Alakohtaisetkin erot ovat suuret. Jos isäntävaltaisella kuljetusalalla rikkomusten yleisyys on 57 prosenttia, on se teollisuudessa ”vain” 26 prosenttia. Yllättävää on se, että julkisellakin alalla rikkomusten osuus on luottamushenkilöiden mukaan 30 prosentin luokkaa.

Yksityisillä palvelualoilla työnantajista 38 prosenttia on rikkonut kyselyn mukaan sopimuksia tai lakeja. Palvelualojen ongelmina ovat olleet jo pitkään alipalkkaukseen ja työaikoihin liittyvät kiistat.

Palvelualojen ammattiliitto PAM onkin vaatinut alipalkkausta kriminalisoitavaksi, ja liitto on saanut tukea myös muilta ammattiliitoilta sekä kansalta. PAMin tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisista aikuisista 82 prosenttia on sitä mieltä, että tilanteet, joissa työntekijälle maksetaan alan työehtosopimuksen määräykset alittavaa palkkaa, olisi kriminalisoitava ja maksaja tuomittava rikoksesta.

Suomalaisessa työelämässä on paljon kehitettävää kuten pelisäännöt. Työmarkkinajärjestöt käyvät parhaillaan neuvotteluja sopimusjärjestelmän kehittämiseksi, mutta myös järjestäytymättömät työnantajat on saatava noudattamaan pelisääntöjä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva