Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.2.2014 - SDP:n puheenjohtajapeli on avattu

SDP:n puheenjohtajapeli avattiin virallisesti viime viikonvaihteessa, kun Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti näyttävästi Ylen tv-haastattelussa haastavansa puolueen nykyisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen toukokuussa Seinäjoella.

Rinteen ilmoitus ei tullut yllätyksenä, sillä hänen esiinmarssiaan on ennakoitu jo pitkään. Yllätys oli ehkä kampanjan aloituksen massiivisuus, sillä viime maanantaina kaikille puolueen jäsenille lähetetyn Demokraatti-lehden välissä oli Rinteen 8-sivuinen liite, jossa hänen tukijoikseen ilmoittautui mm. joukko sosialidemokraattisia ay-johtajia.

Onkin odotettavissa, että kisasta tulee kova ja näkyvä. Ainakin Rinne on osoittanut käyttävänsä mediaa tehokkaasti hyväkseen. Nyt odotetaankin vain oikeastaan sitä, millaisella volyymilla Jutta Urpilainen lähtee vastaamaan haasteeseen.

Urpilaisen on joka tapauksessa syytä lähteä liikkeelle ripeästi, ettei hän jää Rinteen vyörytyksen alle. Toisaalta Urpilaisen teot ja persoona tunnetaan, eikä hänen tarvitse tehdä enää itseään tunnetuksi puolueihmisenä.

Mielenkiintoista on nähdä myös se, tuleeko Urpilaiselle vielä muita haastajia. Todennäköistä kuitenkin on, että ei tule, sillä moni potentiaalinen haastajaehdokas on kieltäytynyt kuten Lauri Ihalainen ja Krista Kiuru, jotka ovat ilmoittaneet tukevansa istuvaa puheenjohtajaa.

Selvää on ainakin se, että ammattiyhdistysliikkeen ja etenkin teollisuusliittojen demarit ovat Rinteen takana. Mutta ay-liikkeessä on myös Urpilaisen kannattajia, kuten palvelualojen ammattiliiton PAM:n puheenjohtaja Ann Selin. Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, ettei puheenjohtajavaali tee välttämättä jyrkkää jakoa ay-väen ja muiden välille. Näin arveli myös Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala viime viikonvaihteessa Porissa. Vanhala on ilmoittautunut Rinteen tukijaksi.

Vaikka puheenjohtajapeliä käydään todennäköisesti paljolti median välityksellä, on kuitenkin muistettava, että valinnan tekevät ne 500 puoluekokousedustajaa, joita parhaillaan valitaan SDP:n piirijärjestöissä. Puoluekokousedustajilla ja heitä evästävillä piirijärjestöillä ja paikallisilla puolueosastoilla on päätösvalta.

Todennäköistä on, että molemmat kandidaatit lähtevät maakuntiin kenttäkierrokselle esittämään ajatuksiaan SDP:n tulevaisuudesta. Molempien ehdokkaiden onkin syytä muistaa, että päättäjät ovat tässä tapauksessa maakunnissa eikä Helsingin Hakaniemessä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva