Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

31.1.2014 - Talouskuria on syytä hieman höllätä

Hallituksen on määrä maaliskuun kehysriihessä pohtia mm. uusien säästökohteiden löytymistä ensi vuodelle, jotta hallitus voisi pysyä ohjelmansa mukaisessa aikataulussa julkisen velan kasvun taittamisessa. Ensi vuoden budjettiin on kaavailtu jopa kolmen miljardin euron lisäsäästöjä.

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sanoi torstaina Ylen Aamu-tv:ssä, että hallituksen on sittenkin ehkä hidastettava aikatauluaan, joka saattaa olla nykyiseen suhdannetilanteeseen nähden liian kova.

Urpilainen piti nykytilannetta hankalana: valtio velkaantuu edelleen, ja sitä olisi hillittävä. Samaan aikaan hallitus ei voi toimillaan kuitenkaan entisestään heikentää talouskasvua ja työllisyyttä.

Säästöjä Urpilaisen mukaan kuitenkin tarvitaan, mutta on valittava sellaisia kohteita, joilla on mahdollisimman vähän vaikutusta taloustilanteeseen ja työllisyyteen, ja heikompiosaisilta ei Urpilaisen mielestä pidä leikata.

Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat esittäneet arvonlisäveroon rakennemuutosta, jossa yleistä alvia alennettaisiin, ja alempia verokantoja kuten ruoan tai joidenkin palvelujen alvia nostettaisiin. Urpilainen ei ottanut suoraan kantaa siihen, mitä pitäisi tehdä, mutta rivien välistä saattoi aistia, ettei hän olisi kovin ihastunut arvonlisäveron korotuksiin.

Tukea aamuisille ajatuksilleen Urpilainen sai myöhemmin torstaina järjestämästään talousseminaarista, jossa maan talousasiantuntijatkin pitivät kolmen miljardin säästötavoitetta ensi vuonna liian korkeana. Asiantuntijoiden mielestä  säästöjä on syytä siirtää seuraavalle vaalikaudelle.

Jutta Urpilaisen ajatukset saavat varmasti kannatusta kansalta, joka on saanut tuta säästökuurin vaikutukset omassa arjessaan. Pienituloisen arjen kannalta huolestuttavinta olisi se, jos esimerkiksi ruoan arvonlisäveroa lähdettäisiin nostamaan. Talouskuria on siis syytä hieman höllätä.

Urpilaisen ulostulo asiassa ja halu hidastaa säästökuuria on paikallaan siksikin, että sellaista viestiä on odotettu myös SDP:n hermostuneen kenttäväen keskuudessa. Puolueen gallupkannatus laahaa edelleen runsaassa 15 prosentissa, eivätkä lisäleikkaukset ja veronkorotukset ainakaan nostaisi puolueen kannatusta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva