Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.1.2014 - Puheenjohtajapelin ei pidä jakaa sosialidemokraatteja

Viime viikkoina kiihtynyt keskustelu valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen asemasta SDP:n puheenjohtajana ja haastajan etsiminen hänelle toukokuussa Seinäjoella pidettävään puoluekokoukseen on tuonut väriä poliittiseen keskusteluun niin puolueen sisällä kuin sen ulkopuolella.

Keskustelun viriäminen ja pullahtaminen julkisuuteen hyvissä ajoin ennen puoluekokousta ei ollut yllätys, sillä järjestöväen kesken on ollut jo pidemmän aikaa tyytymättömyyttä SDP:n toimintaan. Kannatuksen jatkuva alamäki on hermostuttanut puolueosastoissa toimivia aktiiveja, ja hermoilua on purettu ainakin osittain puheenjohtaja Urpilaiseen.

Viime keväänä Urpilainen otti itsekin asian puheeksi myöntäen, että hän on paneutunut liian intensiivisesti valtiovarainministerin rooliin ja eurokriisiin unohtaen puolueen johtamista. Samalla hän lupasi parantaa tapansa.

Puolueen alamäkeä ei voi kuitenkaan panna pelkästään puheenjohtajan syyksi, ehkei lainkaan. Päävastuun kantaa silti puheenjohtaja.

Syitä on varmasti monia, joista vähäpätöisin ei ole se, etteivät sosialidemokraatit ole saaneet viestiään perille. Vaikka SDP on kuuden puolueen hallituksessa kokoomuksen rinnalla toisena pääpuolueena joutunut alistumaan moneen kompromissiin, se on saanut myös paljon hyvää aikaan puolustaessaan tavallisen palkansaajan ja vähävaraisen asemaa. Nämä saavutukset ovat kuitenkin jääneet sote- ja kuntarakennekiistojen ja myös äänekkään opposition varjoon.

SDP:tä on syytetty myös ay-liikkeen unohtamisesta. Välit viilenivät vuoden 2007 eduskuntavaalien tuoksinassa, ja joidenkin mielestä ne eivät ole sen jälkeen palautuneet ennalleen, vaikka suuri osa SAK- ja STTK-laisista ay-johtajista on puoluekannaltaan sosialidemokraatteja.

Spekulointi Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen asettumisesta Urpilaisen haastajaksi on tuonut jälleen esiin  SDP:n ja ay-liikkeen välienselvittelyn. Keskustelu asiasta lieneekin paikallaan, mutta on vaarallista, jos mahdollisessa puheenjohtajavaalissa rintamalinjat jakaantuvat ay-väkeen ja muihin.

Kun maakuntien demaripiireissä parhaillaan valmistaudutaan valitsemaan yhteensä 500 puoluekokousedustajaa Seinäjoelle, on syytä pitää jäitä hatussa ja mielessä, että puolueen on lähdettävä Seinäjoelta yhtenäisenä joukkona eurovaaleihin ja vuoden 2015 eduskuntavaaleihin.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva