Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.1.2014 - Niinistö oli oikeilla jäljillä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvosti elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) järjestämässä ”selkärankaseminaarissa” julkisen sektorin eli kuntien ja valtion tehostamistoimia siitä, että tuottavuusohjelmien nimissä tehdyt henkilöstökarsinnat ovat kohdistuneet pääosin suorittavaan portaaseen eli työntekijöihin. Sen sijaan hallinnon ja erityisesti johtajien karsinnat ovat olleet vähäisempiä.

Seminaariin kutsutun teollisuuden ja poliittisen eliitin yllättänyt kritiikki osui ainakin osittain oikeaa. Johtajat ovat säilyttäneet paikkansa, ja tehostamisen maksajiksi ovat useimmiten joutuneet se osa henkilöstöä, joka käytännössä hoitaa veronmaksajien ja kuntalaisten saamat palvelut.

Totta on, että valtion tuottavuusohjelma on tuottanut tulosta, ja valtion toiminnat ovat tehostuneet. Valtion hallinto on kuitenkin edelleen mittava, joten väkisinkin pitää kysyä, onko johtajia edelleen liikaa.

Kuntapuolella irtisanomisiin on turvauduttu toistaiseksi maltillisesti. Oikeastaan vasta viime vuoden aikana alkoi kunnista kuulua uutisia laajoista irtisanomisista, jotka ovat kohdistuneet sielläkin pääosin suorittavaan portaaseen.

Kuntaliitosten yhteydessä on astunut voimaan viiden vuoden irtisanomissuoja. Se on turvannut liitoskunnissa niin suorittavan portaan kuin johtotasonkin työpaikat. Suorittavassa päässä tekeviä käsiä tarvitaan liitosten jälkeenkin, mutta selkeästi turhaa kaksoismiehitystä on tullut johtotasolle. Myös organisaatiouudistukset ovat usein lisänneet hallintoa ja johtajia, kuten on käynyt mm Porin yhteistoiminta-alueen perusturvassa.

Henkilöstön vähennykset ovat ilmeisesti tulossa keskusteluun myös Porissa, jossa kokoomusryhmän johto on esittänyt perussuomalaisten tukemana yt-neuvottelujen käynnistämistä. Sosialidemokraatit vastustavat yt-menettelyn aloittamista, koska ensin on syytä käydä läpi muut keinot tehostaa toimintaa ja palvelujen tuottamista.

Yt-neuvottelut eivät tietysti välttämättä merkitse suoraan työntekijöiden vähennyksiä, mutta neuvotteluilla on kuitenkin paha kaiku. Ensin pitääkin käydä läpi pitkät johtamisketjut, ennen kuin käydään muun henkilöstön kimppuun.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva