Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.1.2014 - Harva elää sosiaalitukien varassa huvikseen

Ylen käynnistämässä arvokeskustelussa ja siihen liittyvässä kyselyssä kävi ilmi, että suomalaisten enemmistön mielestä nykymuotoiset sosiaalituet passivoivat ihmistä. Näin saattaa olla, mutta kysymyksen asettelussa ei haettu vastausta esimerkiksi siihen, pidetäänkö nykyistä sosiaaliturvaa liian korkeana.

Nykyimuotoista sosiaaliturvaa vastaan aiemminkin hangoitellut sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) iski kuitenkin heti. Hän tulikitsi asian niin, että enemmistö suomalaisista myös hyväksyy sen, että sosiaalituet muutettaisiin vastikkeellisiksi. Hänen mielestään passivoitumista ja syrjäytymistä voidaan ehkäistä sillä, että saaja joutuisi tekemään työtä tukensa eteen.

Hallitus päätti viime syksyn rakenneuudistuspaketin yhteydessä käynnistää osallistuvan sosiaaliturvan ohjelman. Nyt näyttääkin siltä, että ministeri Risikko ohjaa ohjelmatyötä vastikkeellisen sosiaaliturvan suuntaan.

Tukien vastikkeellisuus tuskin olisi hallituksessa läpihuutojuttu, sillä ensikommentit Risikon ulostuloon eivät saa hallituskumppaneissa juuri ymmärrystä.

Esimerkiksi entinen työministeri, SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov on todennut Ylelle, ettei hän usko, että kaikkien tuensaajien velvoittaminen kouluun tai työhön tulee kyseeseen, kun yhteiskunnalla ei ole, mitä tarjota.

Toinen ja todellinen pelko on myös siinä, että tuen saajan velvoittaminen jonkinlaiseen yhteiskuntaa palvelevaan työhön luo työelämään pysyvät matalapalkkamarkkinat.

Työttömälle tärkeämpää olisi saada sellaista työtä, josta saamallaan palkalla hän voi elää turvautumatta sosiaalitukiin. Vain ani harva elää tukien varassa huvikseen. Valtaenemmistö työttömistä - myös nuorista - olisi mieluummin työssä kuin yrittäisi sinnitellä esimerkiksi työmarkkinatuen tai toimeentulotuen varassa.

Jokainen, joka on seurannut tätä sinnittelyä lähipiirissään tai itse joutunut siihen tilanteeseen, tietää, kuinka vaikeaa eläminen silloin on. Nälkä ei silloin lähde pelkästään sillä, että menee tekemään työvelvoitettaan saamatta sitä lisärahaa.

Kotona makoilevan aktivoimiseen olisikin löydettävä muita keinoja, esimerkiksi palkkatyötä. Ensin pitäisi työllistää suuri osa nykyisistä työttömistä, ennen kuin esitetään EK:n tapaisia heittoja vierastyövoiman tuonnista.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva