Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.12.2013 - Ovatko Suomen koululaiset poispilattuja?

Suomen putoaminen 15-vuotiaiden koululaisten Pisa-testien kärjestä on herättänyt keskustelun siitä, mikä suomalaisessa peruskoulussa oikein mättää. Selvää syytä tulosten heikkenemiseen ei ole löydetty ainakaan tuoreeltaan.

Kritiikkiä on kohdistettu mm. peruskoulujärjestelmään sinänsä, opetusmenetelmiin, oppimateriaaleihin, ja ovatpa kärkevimmät epäilleet opettajienkin ammattitaitoa.

1960-luvun lopulla kovan kritiikin saattelemana synnytetty peruskoulu avasi nuorille tien parempaan koulutukseen riippumatta vanhempien varallisuudesta. Tämä ei sopinut aluksi kaikkien pirtaan. Peruskoulun epäiltiin tasapäistävän nuoria, ja etevimpien koululaisten epäiltiin jäävän varjoon. Tämä ei kuitenkaan toteutunut, ja etevät oppilaat ovat saaneet edelleen loistaa.

Piti päästä 2000-luvulle saakka, ennen kuin viimeisetkin peruskoulun epäilijät alkoivat uskoa sen toimivuuteen, kun Suomi nousi OECD:n aloittaminen Pisa-testausten kärkeen.

Suomi on nyt paistatellut Pisa-kärjessä kymmenkunta vuotta, ja koulutusjärjestelmäämme on viety mm. Aasiaan, jossa on ilmeisesti otettu opiksi. Tällä viikolla julkistetun Pisa-tutkimusten perusteella juuri Aasian maat ovat kirineet Suomen ohi. Suomi on edelleen paras Pohjoismaa ja Ylen laskemien mukaan myös paras Euroopan maa. Meille antaa lohtua myös se, että Ruotsi on pudonnut Pisa-kärjestä vielä paljon enemmän kuin Suomi.

Opetusministeri Krista Kiuru (sd) on jo julistanut, että peruskoulu pitää nyt päivittää, ja hän on kutsunut talkoisiin mukaan myös opposition. Mitä päivittäminen käytännössä tarkoittaa, ei ole vielä tiedossa. Tietotekniikan lisääminen opetuksessa tuskin on ainoa keino.

Jotakin peruskoulussa tai sen oppilaissa on kuitenkin vikaa, jos oppimistulokset ovat pudonneet.

Yksi syy koululaisten alentuneeseen opiskeluintoon saattaa olla myös hyvinvointiyhteiskunta. On aiheellista kysyä sitäkin, onko se poispilannut koululaiset, jotka mieluummin näpelöivät älypuhelimiaan, pelaavat tietokonepelejä ja lukevat Gigantin mainoslehtisiä kuin pänttäävät matematiikkaa ja äidinkieltä, jotka ovat oppimisen perustoja´?

Tämä kärjistetty kysymys voidaan esittää myös kodeille, jotka eivät välttämättä seuraa lastensa koulunkäyntiä. Itsestään ja ilman työtä ei lapsi ja nuori opi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva