Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.11.2013 - Porin työpaikkamenetyksiä ei voi vähätellä

Pori on menettänyt kuluvan vuoden aikana satoja työpaikkoja, Kesällä Technip päätti irtisanoa satoja toimihenkilöitä Mäntyluodon tehtaaltaan, ja tällä viikolla Hollming ilmoitti lopettavansa koko Porin konepajansa ja irtisanovansa 170 työntekijää ja toimihenkilöä.

Näiden välissä on ollut joukko määrällisesti pienempiä irtisanomisia, ja edessä on vielä lisää, kun Techipin odotetaan irtisanovan satoja työntekijöitä, ellei korvaavaa työtä löydy toistaiseksi viimeisen öljynporauslautan runkoputken valmistuttua.

Porissa on jo herätelty keskustelua kaupungin pääsemiseksi äkillisen rakennemuutoksen alueeksi. Raumahan nimettiin rakennemuutosalueeksi sen jälkeen, kun STX ilmoitti lopettavansa Rauman telakan, ja 600 ihmistä menettää työpaikkansa.
Rakennemuutosalueeksi nimeäminen mahdollistaa alueelle lisärahoitusta mm. yritysten investointi- ja kehittämishankkeisiin, työllisyyden hoidon määrärahoihin, kuten koulutukseen sekä työllisyysperusteisiin investointeihin.

Viranomaisten taholta ajatus Porin erityistuista on nyt kuitenkin torjuttu. Satakunnan ELY-keskuksen mukaan Porin työllisyystilanne ei vielä anna aihetta hakeutua äkillisen rakennemuutoksen alueeksi.

Rakennemuutosalueeksi pääsy edellyttää useita kriteerejä. Päätökseen vaikuttavat ELY-keskuksen mukaan mm. menetettävien työpaikkojen määrä ja työpaikkamenetysten arvioitu vaikutus työttömyysasteeseen. Merkitystä on myös sillä, miten kauan rakennemuutoksen aiheuttamien ongelmien arvioidaan kestävän ja miten alueen tuotantorakenne kykenee uudistumaan ja tarjoamaan uusia työpaikkoja.

Vaikka Porissa on ilmoitettu mittavista työvoiman vähennyksistä, ei ELY-keskuksen mielestä ole syytä hätiköidä.
Viranomaiset huomauttavat, että Porin seudulla on runsaasti myös hyvin meneviä yrityksiä, ja korvaavia työpaikkoja kartoitetaan koko ajan pk-yrityksistä mm. Prizztechin toimesta. Porin työttömyysaste 13,6 on myös pienempi kuin esimerkiksi Turussa ja Tampereella.

Totta onkin, että esimerkiksi Sampo-Rosenlew on palkannut Porissa kymmeniä uusia työntekijöitä, mutta totta on myös se, että viime aikojen ja tulevat menetykset ovat niin suuria, ettei pk-yritykset pysty niitä korvaamaan.

Nyt viranomaisilta, kaupungilta ja Satakuntaliitolta tarvitaan nopeaa reaktiokykyä tarttumaan asiaan. Menetyksiä ei pidä vähätellä, ja on myös ennakoitava tulevaa. Talouden äkilliseen nousuun ei pidä luottaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva