Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.11.2013 - Peruspalveluihin kuten opetukseen kajoaminen on vaikeaa

Yhä useammassa kunnassa on tänä syksynä käyty keskustelua kouluverkon karsimisesta. Asia on edennyt lähes kaikkialla samalla kaavalla: Virkamiehet ja asiantuntijalautakunnat ovat esittäneet kouluverkon karsimista, asukkaat ovat nousseet vastarintaan, ja valtuustotasolla joko päättäjien enemmistö tai koko joukko on ottanut aikalisän ja siirtänyt päätöstä tuonnemmaksi.

Satakunnassakin on viime viikkoina pohdittu koulujen lakkauttamisista. Liikehdintää puolin ja toisin on ollut mm. Kankaanpäässä, Ulvilassa, Eurassa ja viimeksi kuumimmin Porissa.

Ulvilassa tosin kiistaa käytiin lähinnä siitä, lakkauttaako kaupunki koulutuspoliittisessa ohjelmassaan kouluja vai ei. Siellä kiistan ratkaisivat demarit esittäen, ettei ohjelmassa oteta lainkaan kantaa kyläkoulujen kohtaloon, vaan niistä päätökset tehdään tarvittaessa myöhemmin.

Porissa oli kyse kahden lukion lakkauttamisesta - Meri-Porin ja Länsi-Porin - ja lukiokoulutuksen keskittämisestä keskikaupungin kahteen lukioon. Erityisesti Meri-Porin lukion lakkauttaminen sai osakseen kaupunkilaisten äänekästä vastusta. Lopputuloksena oli, että sosialidemokraattien esityksestä valtuusto palautti asian uuteen valmisteluun, ja siihen palataan ensi keväänä.

Lukioverkon käsittelyn lykkäämistä vastusti kokoomus, joka olisi tehnyt heti sulkemispäätöksen kahdesta lukiosta.
Päätöksen jälkeen Satakunnan Kansa on arvostellut kokoomuksen tavoin rajusti demareita, vaikka vielä edellisellä viikolla sama lehti tuki kirjoituksillaan niitä, jotka halusivat säilyttää Meri-Porin lukion. Lehden käsittelytapa on ollut perin ristiriitaista ja osoittaa sen, että lehti on yhä linjaltaan porvarillinen.

Lehti on väittänyt vastoin parempaa tietoaan, että demarit halusivat aikalisän pelkästään opetusministeri Krista Kiurun (sd) vaatimuksesta. Kiuru on vastustanut Meri-Porin lukion lakkauttamista, mutta hän ei ole ollut ryhmässään kuitenkaan yksin.
SDP:llä on Meri-Porissa runsaasti kannattajakuntaa, ja onkin ollut ymmärrettävää, että demarit ovat varovaisia alueen palvelutason muutoksissa. Meri-Porihan on vuosien saatossa menettänyt peruspalvelutasoaan aiemminkin.

Onkin muistettava, että koulutus on yksi kuntalaisten peruspalveluista, ja peruspalveluihin puuttuminen on vaikeaa niin asukkaille kuin päättäjille, vaikka kuntatalouden heikkeneminen puuttumista puoltaisikin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva