Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.11.2013 - Maakunnan pääkaupunki tarvitsee elävän keskustan

Porissa on viime vuosina rakennettu paljon. Keskustan liepeille on noussut ja nousee edelleen useita asuinkerrostaloja, mikä on lisännyt myös keskustan palvelujen kysyntää. Kaupallisten palvelujen kysyntä ei ainakaan pienten erikoisliikkeiden kohdalla ole ollut kuitenkaan riittävä, sillä Porin ydinkeskustassa on jatkuvasti tyhjää liiketilaa etenkin, kun mennään sivummalle kävelykadusta.

Kokemäenjoen pohjoispuolelle nousevasta Puuvillan kauppakeskuksesta on pidetty Porissa paljon elämää. Jotkut odottavat innolla sen valmistumista ensi vuonna, jotkut taas pelkäävät sen vievän lisää palveluja kaupungin ydinkeskustasta.

Erilaisia näkemyksiä on myös siitä, lasketaanko Puuvilla keskustaan. Totta on se, että Puuvillan alue on 1990-luvulla synnytetyn Porin kaupunkikeskustaprojektin - Promenadi-Porin pohjoispäädyssä, kun etelässä Promenadi päättyy rautatieasemalle ja urheilukeskukseen. Mutta yhtä totta on se, että noin kilometrin kävelymatka kauppatorilta Puuvillaan voi olla osalle porilaisista liian pitkä, jolloin he ovat ydinkeskustan kaupallisten palvelujen varassa.

Kaupallisten palvelujen säilyminen ydinkeskustassa on siis tärkeää jo pelkästään niiden saavutettavuuden vuoksi, mutta niitä tarvitaan myös pitämään keskusta elävänä. Porilaiset varmasti käyttävät ainakin kävelykadun varren palveluja jatkossakin, mutta sen sijaan Porin ympäristöstä ostoksille maakunnan pääkaupunkiin matkaavat jäänevät yhä useammin keskustan ulkopuolella oleviin kauppakeskuksiin. Näin katsoen huoli ydinkeskustan elävyydestä lienee aiheellinen.

Elävyys on pääosin kiinni siitä, kuinka hyviä palveluja yritykset pystyvät tarjoamaan. Mutta myös kaupunki on osaltaan huolehdittava siitä, että keskustan puitteet ovat viihtyisässä kunnossa.

On nostettava hattua Satakunnan Osuuskaupalle siitä, että se panosti 15 miljoonaa euroa 40 vuotta vanhan Sokos-tavaratalon uudistamiseen ja laajentamiseen. Myös viereinen Teljäntorin kauppakeskus on pessyt kasvojaan, ja samassa ryppäässä oleva IsoKarhun kauppakeskus on aloittamassa uudistamisen. Myös kauppahalli on uudistettu.

Ydinkeskustan yritykset siis ovat vastaamassa Puuvillan heittämään haasteeseen, ja se on hyvä merkki Porin keskustan tulevaisuudelle. Kun vielä kaupunki lunastaa lupauksensa kävelykadun uudistamisesta, ja vielä kauppatori saadaan toimimaan, niin ennusmerkit vain paranevat.

Maakunnan pääkaupunki tarvitsee elävän keskustan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva