Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.10.2013 - Porilla pahin vasta edessä

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen torstaina julkistama Porin kaupungin ensi vuoden talousarvioehdotus vahvistaa sen olettamuksen, että kuntatalous on ajautumassa alati suurempiin vaikeuksiin.

Vaikka ensi vuosikin on budjettiehdotuksen mukaan vaikea, niin kovin kuuri on edessä vasta sen jälkeen vuosina 2015 ja 2016.

Tosin Porin tilanne on sikäli kotikutoinen, että kaupungin päättäjien alkuvuodesta tekemän valtuustosopimuksen mukaan Porin talous pitää muuttaa alijäämäisestä ylijäämäiseksi kuluvan valtuustokauden aikana vuoden 2016 loppuun mennessä.

Valtuustosopimuksen linja ja sitä toteuttava talousarvio on kuitenkin oikea. Jatkuvalle lisävelkaantumiselle on asetettava rajat, sillä niiden hoitaminen käy koko aja kalliimmaksi semminkin kun nykyiset alhaiset korot kääntyvät jossakin vaiheessa nousuun.

Talouden tasapainottaminen kolmessa vuodessa on kova urakka, ja Luukkosen mukaan se tarkoittaa sitä, että kaupungin kaikki hallintokunnat joutuvat kuurille. Ensi kevään aikana ne joutuvat tekemään suunnitelman siitä, miten säästöjä saadaan aikaan.
Päättäjät lautakunnissa joutuvat kovan paikan eteen, kun he arvioivat, mitä toimintoja joudutaan karsimaan. Tavoitteena pitää olla se, ettei peruspalveluihin kajota. Erimielisyyksiä päättäjissä varmasti aiheuttaa se, mitä toimintoja peruspalveluihin luetaan.
Pori ei aio edelleenkään turvautua henkilöstön lomautuksiin tai irtisanomisiin, mikä on myönteinen asia ainakin henkilöstön kannalta. Niitä järkevämpää onkin hyödyntää täysillä luonnollista poistumaa eli katsoa tarkkaan, onko eläkkeellä lähtevän tilalle tarvetta palkata uusi henkilö.

Porin joutuu vielä useimpien muiden kuntien tavoin turvautumaan veronkorotuksiinkin, mutta kaupunginjohtajan mielestä Porissa ei olisi sen aika vielä ensi vuonna. Tämä olisikin oikea ratkaisu, sillä jos 0,75 prosentin tuloveron korotuksella saadaan vajaan 10 miljoonan euron lisätulo kaupungin kassaan, sitä lisätuloa kannattaa säästää kaikkein pahimman varalle. Tästä päättäjät eivät kuitenkaan ole välttämättä yksimielisiä.

Ensi vuoden tiukkuus näkyy mm. siinä, että investointien summa laskee Porin oloissa historiallisen alas, 30 miljoonaan euroon. Se menee suureksi osaksi kiinteistöjen kuten koulujen korjauksiin. Ongelmallista on, että korjausvelka kiinteistöissä kasvaa edelleen. Sekin tulee kalliiksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva