Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.10.2013 - Porin on kunnostettava koulunsa

Porin kouluverkkoa ja koulujen sisäilmaongelmia koskevan keskustelun saama laajuus on osoitus siitä, kuinka herkkä asia koululaitos on sekä kuntalaisille että päättäjille. Tunteet nousevat usein järjen edelle, ja päättäjät yrittävät ottaa keskustelusta irtopisteitä.

Porin kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi aiemmin tällä viikolla täpärän äänestyksen jälkeen virkamiesten ehdottaman kouluverkon karsinnan. Äänestystulos oli kokoomuksen ja sosialidemokraattien äänin 6-5.

Lautakunta ehdottaa maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle Länsi-Porin ja Meri-Porin lukioiden sekä Lattomeren, Toukarin, Mäntyluodon ja Pihlavan koulujen lakkauttamista muutaman vuoden kuluessa. Asia menee kuitenkin vielä kaupunginvaltuuston päätettäväksi saakka.

Samaan aikaan julkisuuteen nousi kaupungin sisäilmatyöryhmän raportti, jonka mukaan Porin kahdeksassa koulussa ja yhdessä päiväkodissa on suuria sisäilmaongelmia, jotka vaativat korjausta.

Raporttia on väitetty salaiseksi, mutta ilmeisesti kyseessä on kuitenkin ensi vuoden budjetin valmisteluun liittyvä virkamiesasiakirja, jotka yleensä julkistetaan vastan budjetin yhteydessä.

Tosin hämmästystä herättää se, etteivät edes kaikki asianosaiset virkamiehet ole saaneet siitä tietoa. Näin on käynyt ainakin sivistysjohtaja Jari Leinoselle, jonka olisi ehkä pitänyt saada tieto ongelmista virkateitse kuten koko koulutuslautakunnan. Sehän sai raportista tiedon puheenjohtajaltaan Martti Lundenilta (sd), joka oli saanut paperin kaupunginhallituksen jäsenen ominaisuudessa.
Oli raportti salainen tai ei, niin se osoittaa joka tapauksessa mittavat korjaustarpeet Porin kouluissa. Kyseessä on satojen lasten ja kouluissa työskentelevien hyvinvointi ja terveys. On siis ymmärrettävää, että vakava asia huolettaa eritoten lasten vanhempia.
Kaupungin päättäjien pitää nyt laittaa arvot ja investoinnit järjestykseen. Pori on korjannut koulujaan jatkuvasti, mutta nykyiset remontit eivät ole riittäneet.

Säästöpaineiden alla oleva kaupungin kasvatus- ja opetustoimi pyrkii nyt löytämään säästöjä kouluverkosta. Kahden lukion lakkauttaminen ja opetuksen keskittäminen keskikaupungille lienee oikea ratkaisu.

Sivummalla olevien alakoulujen sulkemisesta voidaan olla monta mieltä. Vanhempien vastareaktio oli odotettu ja oikeutettukin, mutta päättäjien pitää ajatella viileästi koko koulutoimen etua. Siihen ei irtopisteiden keruu sovi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva