Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.10.2013 - Satakunta saa toivottuja korjaustoimia

Irtisanomisten ja yt-neuvottelujen runtelemaan Satakuntaan saatiin torstaina toivottuja korjausvälineitä, kun valtioneuvosto nimesi Rauman seutukunnan äkillisen rakennemuutoksen alueeksi, ja Poriin puolestaan perustettiin niin sanotut nopean toiminnan joukot tukeman irtisanomisuhassa olevia työntekijöitä.

Molempien hankkeiden tavoitteena on etsiä työttömiksi jääneille ja työttömyyden uhkaamille ihmisille uusia työtilaisuuksia.

Uusia työmahdollisuuksia tarvitaankin, sillä Rauman telakalta on häviämässä noin 600 työpaikkaa ja paperitehtaalta on jo kadonnut yli 80 työpaikkaa. Vastaavasti Porissa  ranskalaisomisteinen Mäntyluodon telakka on jo ilmoittanut irtisanovansa liki 200 toimihenkilöä, ja parhaillaan käydään yt-neuvotteluja 250 työntekijän irtisanomiseksi ja 280:n lomauttamiseksi.

Lisäksi eri puolilla Satakuntaa käydään yt-neuvotteluja kymmenien työpaikkojen vähentämiseksi.

Vielä alkuvuodesta Satakunnassa oltiin tyytyväisiä siitä, ettei työttömyystilanne ole heikentynyt maakunnassa yhtä nopeasti kuin monessa muussa maakunnassa. Mutta kun irtisanomisaalto kesän aikana alkoi, onkin rakennemuutos edennyt vauhdilla..

Äkillisten rakennemuutosten alueet, kuten nyt Rauma, saavat rahoitusta yritysten investointi- ja kehittämishankkeisiin varatusta määrärahasta sekä työllisyysperusteisesta investointimäärärahasta. Lisäksi apuna ovat EU:n rakennerahasto sekä kotimaiset toimijat Finnvera, Tekes ja Suomen teollisuussijoitus. Näitä rahoituskanavia käyttäen Rauman seudulle pyritään nyt etsimään korvaavia työpaikkoja ja korjaamaan korealaisen telakkajätin jättämiä raunioita.

Porin seudulla paikalliset viranomaiset ryhtyivät toimeen itse perustamalla nopean toiminnan joukot Porin seudun työllisyystilanteen helpottamiseksi. Nopean toiminnan joukoilla halutaan tukea irtisanomisuhan alla olevia ihmisiä etsimällä tehostetusti vaihtoehtoja työttömyydelle: joko työpaikkoja tai koulutusta.

Mistään hokkuspokkustempusta ei kuitenkaan ole kyse, sillä korvaavia työpaikkoja ei luoda kädenkäänteessä, eivätkä kaupungitkaan pysty työllistämään kaikkia työpaikkansa menettäviä. Työttömyysjaksoja tulee yksittäisille ihmisille väkisinkin.
Valtion ja muiden viranomaisten toimet antavat ihmisille kuitenkin jotakin toivoa siitä, että vielä päästään töihin. Työttömyys on kuitenkin jokaiselle henkilökohtainen tragedia - enemmän tai vähemmän.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva