Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.9.2013 - Vanhemmuuden jakaminen on nykyaikaa

Hallituksen perhepoliittiset uudistukset, erityisesti lasten kotihoidon tuen jakaminen puoliksi äidin ja isän kesken, ovat herättäneet keskustelun, joka paljastaa sen, ketkä kannattavat perhepolitiikan tuomista nykyaikaan, ketkä taas ovat juuttuneet siinä vanhakantaisiin asenteisiin.

Sateenkaarihallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan liittyen kotihoidon tukea on tarkoitus uudistaa niin, että sitä maksetaan alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidosta jaksottaen se puoliksi isän ja äidin kesken.

Käytännössä tällä ohjataan myös isiä olemaan osan aikaa kotona pienen lapsen kanssa toisesta kolmanteen ikävuoteen olettaen, ettei lasta viedä sitä ennen päivähoitoon. Kyseessä ei siis ole kotihoidon tuen leikkauksesta, kuten keskusta ja perussuomalaiset ovat oppositiosta huutaneet.

On ymmärrettävää, että uudistus on katkera paikka juuri keskustalle, sillä alunperin koko kotihoidon tuki oli muutama vuosikymmen sitten sen ajama uudistus. Sillä haluttiin tukea erityisesti maatalousväestöä, jossa äiti joka tapauksessa hoiti lehmien ohella myös lapset.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja kotihoidon tuki on ollut osalle lapsiperheistä tärkeä tuki, kun lapsi on haluttu vuoden kestävän vanhempainrahakauden jälkeen hoitaa kotona vielä vuoden tai kaksi. Sitä on vahvistettu useissa kunnissa myös erillisellä kuntalisällä, josta moni kunta on viime vuosina myös luopunut. Satakunnassakin tämän lisän poistamista pohditaan mm. Porissa.
Lukuun ottamatta lyhyttä isyyslomaa pienten lasten hoito kotona on ollut tähän asti lähes tyystin äitien osa, ja isät ovat hoitaneet uraansa. Rakenneuudistuksellaan hallitus pyrkii nyt edistämään tasa-arvoa niin perheessä kuin työelämässä mahdollistamalla sen, että isäkin voi hyvällä omallatunnolla jäädä lapsen kanssa kotiin äidin palatessa töihin.

Keskusta on tehnyt asiasta välikysymyksellään elämää suuremman asian väittäen uudistuksen pakottavan isät jäämään kotiin ja lisäävään toisaalta kuntien päivähoitokustannuksia. Samalla puolue osoitti jämähtäneensä perhepolitiikassa viime vuosituhannelle.
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov (sd) muistutti eduskunnan välikysymyskeskustelussa, että valtaosa perheistä hoitaa lapsia kotihoidon tuella vuoden, eikä uudistus koske heitä. Muutokset koskevat arviolta 15 000 tuen saajaa, eli perheitä, jotka käyttävät täyden tukijakson.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva