Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.9.2013 - Nuorisotyötä ei pidä kunnissa unohtaa

Yhtä tiukemmassa ahdingossa elävät kunnat joutuvat tarkastelemaan tehtäviään entistä tarkemmin, ja kun ensi vuoden talousarvioita taas laaditaan, joutuvat kaikki tehtävät tarkkaan syyniin.

Nuorisotyö on ollut useissa kunnissa yksi niistä tehtävistä, joiden kohdalla virkamiehet ovat mieluusti käyttäneet punakynää. Nuorisotiloja ei ole tarvetta vastaavasti. Nuoriso-ohjaajien palkkaaminen takkuaa myös useissa kunnissa. Toki poikkeuksiakin on, ja pienemmissä kunnissa löytyy hyviä esimerkkejä nuorisotiloista ja -kahviloista.

Nuorison kohdalla puhutaan nykyisin pääasiassa vain nuorisotyöttömyydestä, eikä suotta. Alle 25-vuotiaiden työttömyys on kasvussa, eikä hallituksen yhteiskuntatakuu ole kaikkialla tuonut toivottuja tuloksia johtuen työpaikkojen vähyydestä.

Satakunnassa on tuoreimman työvoimatilaston mukaan 1 700 nuorta työtöntä, mikä on 200 enemmän kuin vuosi sitten. Noin puolet heistä eli noin 870 oli Porissa.

Keskustelu on siis syystä painottunut nuorten työllistämiseen ja työikäisten nuorten syrjäytymisen torjumiseen, mitä syrjäytymisellä sitten tarkoitetaankaan.

Samaan aikaan on kuitenkin unohtunut teini-ikäisistä nuorista huolehtiminen. Päivisin heidän pitäisi olla kouluissaan, mutta iltaisin ja viikonloppuisin kuntien tehtävänä olisi tarjota heille mielekästä toimintaa. Yhtä lailla kaduilla ja kauppakeskusten käytävillä maleksiminen saattaa johtaa ennen pitkää nuoren syrjäytymiseen etenkin, jos katuelämä vie tekemisiin poliisin kanssa. Niinpä kuntien ei pidä unohtaa nuorisoaan, vaan heille pitää tarjota kokoontumistiloja ja ohjaajia riittävästi.

Porissa on keskusteluun noussut jälleen kerran nuorisotyöstäkin vastaavan vapaa-aikatoimen ja Teknisen palvelukeskuksen yhdistäminen saman hallinnon alaisuuteen. Ajatusta ovat nyt esittäneet perussuomalaiset, ja Yle Satakunnan mukaan myös kokoomus ja sosialidemokraatit kannattavat asian harkitsemista.

Vapaa-aikatoimella ja TPK:lla on päällekkäisiä toimintoja. TPK pystyy vastaamaan esimerkiksi liikuntatilojen hoidosta, mutta nuorisotyötä tekniikan osaajat ja tekninen lautakunta tuskin hallitsevat.

Porin valtuustosopimuksen mukaan kaupungin organisaatiota ryhdytään taas uudistamaan ensi vuonna. Jos silloin vapaa-aikatoimen yhdistäminen TPK:hon tulee vakavasti esille, pitää nuorisotyö eriyttää omaksi hallinnokseen tai yhdistää esimerkiksi koulutoimeen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva