Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

6.9.2013 - Arkipyhien siirto ei ole lainkaan yksiselitteinen

Työmarkkinajärjestöt päättivät viime viikolla hyväksytyn keskitetyn palkkaratkaisun yhteydessä selvittää yhteistyössä kirkon kanssa, onko mahdollista siirtää arkipyhät helatorstai ja loppiainen pysyvästi lauantaipäiville, kun ne on nyt sidottu päivämääriin ja voivat vaihdella.

Syynä arkipyhien siirtohaluun on lisätä yhtenäisten työviikkojen määrää ja näin tuotannon tehokuutta.

Ehdotus merkitsee maallisen ja hengellisen elämän yhteentörmäystä, ja kirkollisissa piireissä ärähdettiinkin heti.

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan esitys tuli täytenä yllätyksenä, ja hän suhtautui siihen kriittisesti. Hän perusteli vastustaan uskonnollisilla syillä, mutta hänen mukaansa helatorstain ja loppiaisen liikuttaminen rikkoo myös ihmisen tarvitsemaa levon ja työn vuorottelua.

Mutta ei esitykselle ole taputettu myöskään ay-liikkeessä. Esimerkiksi Palvelualojen ammattiliitossa siihen suhtaudutaan vähintään kriittisesti. Arkipyhinä työskentely onkin ollut kipeä asia perinteisesti juuri kaupan alalla. Kauppiaat haluavat käydä kauppaa, työntekijät taas mielivät lepoa kuten muutkin palkansaajat arkipyhinä. Esitys arkipyhien siirrosta onkin lähtenyt tälläkin kertaa työnantajien puolelta.

Mikään uusi asia arkipyhien siirto ei Suomessa ole. Vuonna 1972 loppiainen, helatorstai ja toinen helluntaipäivä siirrettiin kiinteästi lauantaiksi, silloinkin työmarkkinajärjestöjen ehdotuksesta. Asia herätti tuolloin tyytymättömyyttä säännöllisin väliajoin, ja 1985 helatorstai ja loppiainen oli tarkoitus siirtää takaisin kirkollisille paikoilleen. Presidentti Mauno Koivisto lykkäsi lain voimaantuloa kuitenkin viidellä vuodella, ja palautus tapahtui 1990-luvun alussa. Silloin sovittiin myös, että loppiainen lyhentää työaikaa, loppiainen ei.

Arkipyhät ovat olleet siis osin työmarkkinapolitiikkaa, osin kirkollista perinnettä.

Asia tulee herättämään vilkasta keskustelua varmasti tälläkin kertaa, mikäli uudistusta lähdetään toteuttamaan.

Monimutkaiseksi asian tekee myös se, että päätösvalta asiasta kuuluu kirkolliskokoukselle, mutta eduskunta hyväksyy kuitenkin lain, jolla arkipyhien paikkaa säädellään.

Arkkipiispa Mäkinen on julkisuudessa esittänyt harkinta-aikaa. Se lieneekin järkevää, sillä parista päivästä vuodessa ei kannata tehdä suurta riitaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva