Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.8.2013 - Punamullan houkutus kasvaa

Viikko sitten Iltalehden julkistaman kyselyn mukaan SDP:n ja keskustan johdolla muodostettu punamultahallitus on suomalaisten suosikki seuraavaksi hallituspohjaksi.

Kyselyyn vastanneista 23 prosenttia piti punamultaa parhaana hallituspohjana, kun taas kokoomuksen ja keskustan muodostamaa porvarihalitusta kannatti 18 prosenttia. Demarien ja kokoomuksen sinipunahallitusta kannatti 15 prosenttia vastanneista, ja heikoimman 13 prosentin kannatuksen sai perussuomalaisten ja keskustan yhteinen hallitus.

Seuraavat eduskuntavaalit ovat keväällä 2015, joten nykyisellä sateenkaarihallituksella on vielä melkoinen matka taitettavanaan. Vaikka oppositiossa erityisesti perussuomalaiset odottavat nykyisen hallituksen kaatuvan ennen seuraavia vaaleja, toivoo Iltalehden kyselyssä enemmistö nykyisen hallituksen jatkavan vaaleihin asti.

Se lieneekin ainoa todellinen vaihtoehto nykyisessä vaikeassa tilanteessa, vaikka se merkitsee hallituspuolueille tuskien taivalta.
Eduskuntavaalien tulos on kuitenkin se ratkaiseva mittari, jonka perusteella hallitus muodostetaan. Siinä mielessä tulevan hallituspohjan pohdiskelu on ennenaikaista. Monet merkit viittaavat kuitenkin siihen, että seuraava hallitus voisi todellakin olla punamulta.

Nykyisen hallituksen pääpuolueet kokoomus ja SDP ovat molemmat menettäneet kannatustaan, ja erityisesti sosialidemokraatit ovat ajautuneet hallituskaudella suuriin vaikeuksiin. Kyse ei välttämättä ole kuitenkaan siitä, että SDP olisi epäonnistunut omien tavoitteidensa ajamisessa. Kuuden puolueen hallituksessa kaikki osapuolet ovat joutuneet tekemään kompromisseja, jotka näyttävät julkisuudessa kaatuneen usein juuri SDP päälle.

Sekä SDP.ssä että keskustalla on viime vuosilta kuitenkin karvaita kokemuksia siitä, että yhteistyö kokoomuksen kanssa on merkinnyt eräänlaista kuoleman suudelmaa. Edellisen porvarihallituksen seurauksena keskustan kannatus romahti, ja nyt näyttää demareille käyneen samoin. On siis ymmärrettävää, että keskustan lisäksi myös SDP:n kentässä haikaillaan taas punamultaa, jolla on pitkät perinteet.

Myös SDP:ssä tunnetaan varmasti mieltymystä punamultaan siitäkin huolimatta, että muistissa ovat monet katkerat kamppailut keskustan kanssa iltalypsyineen ja pettämisineen.

Kiistämätön tosiasia on myös se, että punamultahallitusten aikana Suomea on pystytty viemään eteenpäin isoin harppauksin erityisesti vähäväkinen kansa huomioiden.

Seuraaviin vaaleihin on kuitenkin vielä kosolti aikaa, eikä niitä pidä pysähtyä odottelemaan. Nykyhallitukselta odotetaan nyt sellaisia toimia, joilla Suomi saadaan nopeasti takaisin jaloilleen. Siinä tarvitaan mieluusti myös oppositiolta yhteistyön kättä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva